Calendar ortodox vineri, 16 august 2019. Sfinții Martiri Brâncoveni, pomeniți de Biserică

Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
15/08/2019, 17:00
Calendar ortodox vineri, 16 august 2019. Sfinții Martiri Brâncoveni, pomeniți de Biserică
Calendar ortodox 16 august 2019. Sursa foto: basilica.ro

În calendarul ortodox, vineri, 16 august 2019, este trecută o importantă sărbătoare, cu cruce neagră. Sunt pomeniți Sfinții Martiri Brâncoveni: Constantin Voievod și fiii săi Ștefan, Radu, Matei și sfetnicul Ianache. Tot pe 16 august mai este trecut în calendar și Sfântul Iosif de la Văratec.

Calendar ortodox 16 august 2019: Constantin Brâncoveanu și Iosif de la Văratec, sfinții zilei

Constantin Voievod, sau Constantin Brâncoveanu, a fost protectorul tiparului și al școlilor din România. Sub domnia sa s-au tipărit cărți sfinte și Biblia pentru prima oară în limba română. A dat Capitalei o nouă Academie Domnească. Este cel care a transformat școala de la Sfântul Sava în colegiu public pentru români și pentru străini.

Sub îndrumarea lui Constantin Brâncoveanu s-au tipărit multe cărți în limbile română, greacă și turcă, slavonă, georgiană sau chiar arabă. A fost un mare deschizător de drumuri privind cultura și credința românească. A ctitorit mai multe biserici și mănăstiri din România: Potlogi, Hurezi, Brâncoveni, Mogoșoaia și Biserica Sfântul Gheorghe Nou din București.

calendar ortodox 16 august 2019
Sfinții Martiri Brâncoveni, pomeniți an de an pe 16 august, începând din 1992. Sursa foto: b365.ro

Rugăciunea către Sfântul Constantin Brâncoveanu

Constantin Brâncoveanu și fiii săi au fost canonizați pe 15 august 1992, chiar în ziua Adormirii Maicii Domnului. După cum spuneam, pe 16 august este pomenit și Sfântul Iosif de la Văratec, un mare și important sfânt român. Acesta s-a născut în jurul anului 1750 în satul Valea Jidanului din Transilvania. Și-a dedicat întreaga viață lui Dumnezeu și i-a învățat pe ardeleni și pe moldoveni Cuvântul lui Dumnezeu.

Iosif de la Văratec a făcut parte dintre acei români care au fost nevoiți să se mute în Moldova din cauza persecuțiilor de care au suferit mulți pentru că erau creștini.

Iată rugăciunea pe care e bine să o spui pe 16 august, către Sfântul Voievod Martir Constantin Brâncoveanu: „Sfinte Mucenice Brâncovene Constantine, Dumnezeu te-a uns ca să călăuzești destinele neamului tău printre stâncile prăpăstioase ale vremii. Domnul te-a chemat să sporești slava Bisericii Ortodoxe, de la noi și de pretutindeni, cu darurile pe care numai puterea Celui de sus le-a pus întru a ta chivernisire. Tu te-ai rugat Bunului Dumnezeu pentru statornicirea în dreapta credință, dimpreună cu fiii tăi, Constantin, Ștefan, Radu și Matei și cu sfetnicul tău Ianache. Tu ai primit cununa sfântă a muceniciei, cu fiii tăi. Ne rugăm ție în fața icoanei tale și cerem să duci la Părintele Ceresc rugăciunile noastre smerite, ca să ne izbăvească de durerile cele amare abătute de atâtea ori asupra noastră, să ne ocrotească de venirea altor neamuri asupra noastră și de războiul cel dintre noi. Să dăruiască sănătate tuturor fiilor neamului românesc, pace lumii, liniște în sufletele și casele noastre; să ne țină în dreapta credință a Bisericii noastre cea Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolească. Amin!”

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×