Calendar ortodox, vineri, 15 noiembrie. Sfântul Paisie de la Neamț canonizat în anul 1988

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
14/11/2019, 16:00
Calendar ortodox, vineri, 15 noiembrie. Sfântul Paisie de la Neamț canonizat în anul 1988
Sfântul Paisie de la Neamț este cinstit de Biserica Ortodoxă pe 15 noiembrie. Sursa foto: rugati-va-neincetat.ro

Biserica Ortodoxă și creștinii din lumea întreagă îl cinstesc vineri, pe 15 noiembrie, pe Sfântul Paisie de la Neamț cunoscut și sub numele de Paisie Velicicovski. Acest sfânt pomenit de calendarul ortodox a primit la naștere numele de Petru.

Calendar ortodox pentru ziua de vineri, 15 noiembrie. Sfântul Paisie a trăit în Țara Românească

Sfântul Paisie de la Neamț este cinstit de credincioșii din lumea întreagă în fiecare an pe 15 noiembrie. Acest sfânt s-a născut pe 21 decembrie 1722 și a primit la botez numele Petru. Sfântul Paisie mai este cunoscut credincioșilor și sub denumirea de Paisie Velicicovski fiind unul dintre marii nevoitori și înnoitori ai monarhismului românesc din veacul al XVIII-lea.

Fiul protopopului Ioan din Poltava, Paisie a luat decizia de a se călugări și astfel a ajuns la mănăstirile Liubetk și Medvedovchi. După ce a stat puțin timp aici a plecat nefiind mulțumit de traiul din mănăstire. Așa a ajuns Sfântul Paisie la Lavra Pecerska din Kiev unde a fost numit rasofor. Mai târziu, alături de unul dintre bunii săi prieteni, Alexie, a hotărât să plece în Țările Române. Cât timp a stat în Țara Românească s-a rugat la schiturile Dălhăuți, Trăisteni, Cârnu și Poiana Mărului. În perioada aceasta i-a cunoscut pe schimonarhii Vasile de la Poiana Mărului și Onufrie de la Cârnu.

Sfântul Paisie a fost stareț la Mănăstirea Dragomirna

Sfântul Paisie nu a stat nici în Țara Românească foarte mult timp și a luat drumul Sfântului Munte Athos. Când a ajuns aici a fost tuns în monarhism. După ce a petrecut 17 ani pe Muntele Athos a plecat în anul 1763 la schitul Vărzărești, undeva în părțile Buzăului. De aici a plecat spre Moldova și a fost numit stareț la Mănăstirea Dragomirna, ctitoria mitropolitului Anastasie Crimca. În perioada 1763-1775 a locuit aici, dar când regiunea a fost ocupă de austrieci s-a retras la Mănăstirea Secu.

În momentul în care Sfântul Paisie primește în dar de la voievodul Constantin Moruzzi Mănăstirea Neamț se mută aici cu toată obștea și îl lasă la Secu pe duhovnicul Ilarion. În 1791 Paisie a fost hirotesit arhimandrit de către arhiepiscopul Ambrosie Serebrenikov. Trei ani mai tâziu, Paisie a trecut la cele veșnice și a fost înmormântat la biserica mare a Mănăstirii Neamț. Se întâmpla pe 15 noiembrie.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse l-a canonizat pe Sfântul Paisie de la Neamț în anul 1988. În ședința din 20 iunie 1992 Sfântul Sinod al Bisericii ortodoxe Române a luat decizia de a generaliza cultul Cuviosului Paisie de la Neamț și în Biserica noastră.

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×