Calendar ortodox sâmbătă, 17 august. Sunt cinstiți doi Sfinți: Sfântul Mucenic Miron și Sfântul Gheorghe Pelerinul

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
16/08/2019, 13:50
Calendar ortodox sâmbătă, 17 august. Sunt cinstiți doi Sfinți: Sfântul Mucenic Miron și Sfântul Gheorghe Pelerinul
Calendar ortodox pentru ziua de sâmbătă, 17 august. Sursa foto: doxologia.ro

Biserica Ortodoxă va cinsti în acest weekend, mai exact sâmbătă, pe 17 august doi Sfinți. Este vorba de Sfântul Mucenic Miron, preotul care a trăit în perioada împăratului Deciu (249-251) în Ahaia și Sfântul Gheorghe Pelerinul.

Calendar ortodox sâmbătă, 17 august. Biserica Ortodoxă cinstește doi Sfinți

Biserica și calendarul ortodox îl cinstesc sâmbăta aceasta pe Sfântul Mucenic Miron, preotul care a trăit în Ahaia în timpul împăratului Deciu (249-251). Sfântul Miron a refuzat să renunțe la credință și să aducă jertfă idolilor, iar în ziua prăznuirii Nașterii Domnului mai mulți păgâni au intrat în Biserica în care slujea acest preot. Păgânii aveau un singur scop: să-i prindă și să-i supună la chinuri pe credincioși.

Sfântul Mucenic Miron se trăgea dintr-un neam cinstit și bogat și avea foarte multă dragoste pentru oameni și Dumnezeu. Toată viața sa era plăcută în ochii Domnului. Ighemonul care făcea legea în Ahaia era Antipatru. Cel de-al doilea sfânt care este cinstit în această zi este Sfântul Gheorghe Pelerinul.

Procesiune cu Sfintele Moaște ale Sfântului Ierarh Miron
Sfântul Mucenic Miron este cinstit de Biserica Ortodoxă pe 17 august. Sursa foto: basilica.ro

Cum a murit Sfântul Mucenic Miron

Sfântul Miron a refuzat să se lepede de credință, iar păgâinii l-au chinuit și l-au torturat. Sfântul Miron a fost spânzurat de un lemn, iar păgânii nemiloși i-au smuls pielea de pe trup cu unghii de fier și i-au aruncat trupul într-un cuptor încins, iar focul care s-a propagat din acel cuptor și a ars 150 de slugi păgâne care stăteau împrejur.

Sfântul era păzit în tot acest timp cu darul lui Hristos şi binecuvânta pe Dumnezeu, stând viu şi nevătămat în mijlocul cuptorului. Prin văpăi se puteau observa îngerii care îl înconjurau pe Sfântul Mucenic Miron prefăcând focul în răcorire. Mai apoi sfântul a fost dus la cetatea Cizicului, iar aici păgânii i-au tăiat capul dându-și astfel sufletul în mâinile lui Dumnezeu.

Când ighemonul Antipatru care a dat ordine ca Sfântul Miron să fie torturat a văzut că Sfântul nu vrea să renunțe la credință s-a umplut de mânie și de nebunie. Ighemonul s-a ucis singur cu mâinile sale, pierind cu sunet şi dându-şi necuratul său suflet diavolilor în iad spre veşnica muncă.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×