Calendar ortodox, miercuri, 18 decembrie 2019. Biserica îi pomenește pe Daniil Sihastrul și pe Sfântul Sebastian și Zoe, soția lui

Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
17/12/2019, 13:44
Calendar ortodox, miercuri, 18 decembrie 2019. Biserica îi pomenește pe Daniil Sihastrul și pe Sfântul Sebastian și Zoe, soția lui
Sfântul Daniil Sihastrul, sărbătorit mâine, 18 decembrie. Sursa foto: Gazeta de Botoșani

În calendarul ortodox de miercuri, 18 decembrie, sunt pomeniți Sfinții Daniil Sihastrul, Sfântul Sebastian și soția lui, Zoe. Cuviosul Daniil este trecut în calendar cu cruce neagră. Pe lângă aceștia, Biserica îi mai amintește pe Cuviosul Flor, Sfânta Sofia și Cuviosul Mihail Sincelul.

Calendar ortodox 18 decembrie: Cine a fost Sfântul Daniil Sihastrul, trecut cu cruce neagră

Daniil Sihastrul este cunoscut și sub numele de Daniil cel Nou ori Daniil Schimonahul. Aceste nume sunt folosite ca alternativă pentru ca sfântul să nu fie confundat cu prorocul Daniel din Vechiul Testament.

Daniil Schimonahul s-a născut la începutul secolului al XV-lea, aproape de Rădăuți. A ajuns la Sfântul lavrenție, la 6 kilometri de Putna, localitate unde se află și celebra mănăstire construită de Ștefan cel Mare.

Rugăciune către Sfântul Daniil Sihastrul

După botez, acesta avea numele Dumitru, dar numele de monah s-a schimbat în David, ca ulterior să fie cunsocut drept călugărul Daniil. A viețuit multă vreme pe o stâncă, pe malul pârâului Viteul, acolo unde și-a găsit și sfârșitul.

Numele lui Daniil Sihastrul are chiar și o relevanță pentru istorie. Acesta i-ar fi prezis lui Ștefan cel Mare că va ajunge pe tronul domniei Moldovei. De altfel, Ștefan cel Mare, la îndemnul cuviosului Daniil Schimonahul s-a înhămat la lupta împotriva turcilor, care aveau în frunte semiluna.

„Sfântul Daniil Sihastrul l-a îndemnat pe Slăvitul Ștefan să continue războaiele pentru că prin intermediul acestora se apără țara și credința ortodoxă în fața dușmanilor. Acest sihastru a avut înțelepciune cu prisosință și s-a făcut de folos oamenilor de rând și oamenilor mari”, spunea ÎPS Arhiepiscop Pimen într-una dintre lucrările sale teologice, scrie creștinortodox.ro.

„Această nevoie sufletească a simțit-o și Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, pentru că a fost un om credincios și înțelept”, mai spunea Pimen.

Iată și o rugăciune pe care e bine să o adresezi mâine Sfântului Daniil Sihastrul: „Viață îngerească ai petrecut pe pământ, Sfinte Daniil, chip și pildă făcându-te ucenicilor tai. Prin rugăciuni, posturi îndelungate și privegheri, te-ai învrednicit a te sălășlui în pământul celor blânzi, Sfinte Daniil, de Dumnezeu cinstitorule, podoaba sihaștrilor și lauda călugarilor”.

„Cuvioase Părinte Daniil, în tot pământul a ieşit vestea minunilor tale; pentru aceasta în ceruri ai aflat plata ostenelilor tale, taberele diavolilor le-ai îndepărtat, cetele îngereşti ai ajuns, a căror viaţă fără prihană ai urmat. Îndrăznire având către Dumnezeu, cere pace sufletelor noastre”, este continuarea rugăciunii.

 

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×