Calendar ortodox luni, 11 noiembrie 2019. Biserica îl pomenește pe Sfântul Mina, făcătorul de minuni, protectorul celor păgubiți

Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
10/11/2019, 13:52
Calendar ortodox luni, 11 noiembrie 2019. Biserica îl pomenește pe Sfântul Mina, făcătorul de minuni, protectorul celor păgubiți
Calendar ortodox 11 noiembrie 2019. Este pomenit Sfântul Mina. Sursa foto: wowbiz.ro

În calendarul ortodox de luni, 11 noiembrie 2019, este trecut unul dintre cei mai mari sfinți, Sfântul Mina, recunoscut pentru puterile sale miraculoase. Se spune că este protectorul celor păgubiți, cel care face dreptate socială după ce ascultă rugăciunile pe care le adresează credincioșii. Pe lângă Mina, mai sunt pomeniți și Sfântul Mucenic Victor, Vichenție, Sfânta Muceniță Stefanida, Teodor Mărturisitorul sau Sfântul Ștefan, regele Serbiei.

Calendar ortodox 11 noiembrie 2019: Cine a fost Sfântul Mina

Sfântul Mina este trecut în calendarul creștin ortodox cu cruce neagră. Acesta s-a născut în Nakiyos, aproape de Memphis, la începutul secolului al III-lea. A rămas de mic copil fără părinți, iar refugiul său a fost în credință. A trăit în perioada Împăratului Dioclețian. Intrase în armata imperială pe 23 februarie 303, atunci când Dioclețian a emis primul edict de persecutare a creștinilor. S-a retras în deșert la scurt timp după ce s-a înrolat în armată.

Sfântul Mina a fost îndrumat în viața spirituală de Sfântul Macarie Egipteanul. A plecat din deșert după ce i-a ascultat sfaturile lui Macarie și a ajuns în Cotyaeum, un oraș apropiat de pustietatea în care viețuise o vreme. Mina a avut curajul să le mărturisească prigonitorilor trimiși de Dioclețian pe urmele sale că este creștin. A fost luat de soldați și dus în fața prefectului Pyrrhus. Acesta și-a primit mucenicia în momentul în care i s-a tăiat capul. Acesta nu voia să se lepede de credința lui.

Rugăciune către Sfântul Mina

Pe 11 noiembrie este bine să spui o rugăciune către Sfântul Mina pentru a avea spor la muncă și pentru a te bucura de belșug. „O, preasfinte și întru tot lăudate, Mare Mucenice Mina, și de minuni făcătorule; primește această rugăciune de la mine nevrednicul robul tău, căci către tine ca la un adevărat izvor de tămăduiri și grabnic folositor și ajutător preaminunat scap eu ticălosul și către sfânt chipul icoanei tale cu lacrimi fierbinți mă rog ție: vezi, sfinte, paguba mea, vezi sărăcia și ticăloșia mea; vezi bubele și rănile trupului și sufletului meu. De aceea mă rog ție, fericite și sfinte Mina, grăbește de mă ajută cu neîncetatele și sfintele tale rugăciuni și mă sprijinește pe mine robul tău. Ia aminte la suspinele mele și nu mă trece cu vederea pe mine ticălosul și scârbitul, că știu, sfinte al lui Dumnezeu, că de ai și pătimit suferințe grele și chinuri înfricoșătoare de la cei fără de lege pentru dragostea lui Hristos, dar prin acele suferințe astăzi viețuiești luminat și ai aflat dar de la Dumnezeu, fiidcă ne-am încredințat că și după mutarea ta din viața aceasta trecătoare, cine a năzuit la sfântă biserica ta și cu credință ți s-a rugat, nu a rămas neajutat”, este rugăciunea pe care creștinii o spun la această dată. Sursa rugăciunii: doxologia.ro.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×