Calendar ortodox, joi, 22 august. Biserica îl cinstește pe Sfântul Mucenic Agatonic

Alexa Serdan    Cristiana Astefanoaiei   
în Stiri de ultima ora
21/08/2019, 18:54
Calendar ortodox, joi, 22 august. Biserica îl cinstește pe Sfântul Mucenic Agatonic
Sfântul Mucenic Agatonic a fost ucis împreună cu împăratul Maximian și mulți alți creștini. Sursa foto: doxologia.ro

Biserica Ortodoxă îl cinstește joia aceasta, în data de 22 august pe Sfântul Mucenic Agatonic care a fost cetățean al Nicomidiei și a fost convertit la creștinism de mai mulți păgâni.

Calendar ortodox, 22 august. Sfântul Mucenic Agatonic

Sfântul Agatonic a trăit în Nicomidia pe vremea împăratului Maximian (284-305). După ce a fost convertit la creștinism de mai mulți păgâni a devenit Mucenicul lui Hristos și a întors foarte mulți elini de la idoli și i-a adus la dreapta credință.

Principele Nicomidiei a devenit creștin, iar când împăratul Maximian a aflat asta l-a trimis pe comitul Evtolmie în această țară. Acest comit a ajuns în țara Pontului călătorind pe mare în corabie și a ajuns într-un loc numit Carpin unde l-a văzut pe Sfântul Zotic cu ucenicii săi, mărturisind pe Hristos. Împăratul a poruncit ca principele Nicomidiei să fie exilat în Tracia și foarte mulți creștini au pierit în mâinile lui Evtolmie.

Ce Sfânt este cinstit pe 22 august, joi
Calendar creștin ortodox joi, 22 august. Sursa foto: jurnalul.antena3.ro

Sfântul Mucenic Agatonic  afost ucis împreună cu principele Nicomidiei

Printre creștinii care și-au pierdut viața în acea perioadă se numără: Zinon, Teoprepie, Achindin și Severian. Aceștia au fost uciși după ce au îndurat chinuri groaznice și nu mai puteau să meargă. Apoi acest comit a mers în Silivria, într-un loc numit Amus unde se aflau principele Nicomidiei și Sfântul Mucenic Agatonic, dar și toți creștinii aduși din Nicomidia. Comitul Evtolmie i-a chinuit pe toți și pentru că nu și-au lepădat credința pentru Domnul nostru Isus Hristos le-au fost tăiate capetele.

Troparul Sfântului Mucenic Agatonic şi al celor împreună cu dânsul, glasul al 4-lea: „Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule”.

Tot astăzi Biserica Ortodoxă îi mai pomenește pe Sfânta Muceniță Antuza și a Sfântului Mucenic Atanasie, episcopul, Mucenicilor Harisim și Neofit și Sfinților Mucenici Irineu, Or și Oropsis. Mâine, în data de 23 august are loc pomenirea Sfântului Mucenic Lup.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×