Calendar ortodox, joi, 18 iulie 2019. Sfântul Emilian de la Durostor

Dan Suta    Cristiana Astefanoaiei   
în Stiri mondene
17/07/2019, 16:36
Calendar ortodox, joi, 18 iulie 2019. Sfântul Emilian de la Durostor
Calendar ortodox 18 iulie 2019: Este pomenit Sfântul Emilian de la Durostor. Sursa foto: ortodoxia.md

În calendarul ortodox de joi, 18 iulie, Biserica Creștină din România îl pomenește pe Sfântul Emilian de la Durostor. Pe lângă acesta, mai sunt amintiți și Mucenicii Pavel, Teis și Valentina, Mucenicul Iachint din Amastrida, Mucenicul Marchel, Mucenicii Dasie și Maron, Cuviosul Pamvo și Sfântul Ioan, mitropolitului Calcedonului.

Calendar ortodox joi, 18 iulie 2019: Cine a fost Sfântul Emilian de la Durostor

Sfântul Emilian de la Durostor era soldat roman și este unul din cei mai importanți sfinți ai ortodoximii. În  calendarul creștin-ortodox este trecut cu cruce neagră și pomenit an de an la data de 18 iulie 2019. Acesta a viețuit în perioada Împăratului Flaviu Claudiu Iulian (care a domnit între anii 361-363).

Acest sfânt este trecut în calendarul ortodox din 18 iulie pentru că e cunoscut pentru faptele sale de vitejie din perioada în care creștinii erau prigoniți de Armata Romană. A făcut față tuturor chinurilor la care a fost supus și a plătit cu propria lui viață pentru vitejia și pentru nădejdea pe care a avut-o mereu în Dumnezeu. A reușit să îi convingă pe mulți soldați romani să treacă la creștinism, iar pe alții i-a supărat pentru că refuza idolii la care se rugau majoritatea romanilor în perioada aceea. Cea mai mare parte din viață și-a petrecut-o la Durostor, în fostul cadrilater românesc.

calendar ortodox 18 iulie 2019 biserica nasterea maicii domnului drumul taberei
O parte din moaștele Sfântului se găsesc în Biserica Națterea Maicii Domnului din Drumul Taberei (sector 6, București). Sursa foto: protoieriasector6capitala.ro

Rugăciunea către Sfântul Emilian de la Silistra

Localitatea poartă azi denumirea Silistra, iar acum se află în Bulgaria. De altfel, o parte din moaștele Sfântului Emilian se găsesc în Catedrala Mitropolitană din Silistra. Părți din moaștele sfântului se găsesc și în România: în catedrala episcopală din Slobozia și în Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Drumul Taberei, cartier din București.

Creștinii rostesc în această zi și o rugăciune despre care se spune că produce minuni. Rugăciunea către Sfântul Emilian de la Silistra se spune în special în ziua în care Biserica Ortodoxă îl pomenește, pe 18 iulie. Rugăciunea de mai jos este bine să fie spusă dimineața, imediat după răsăritul soarelui și seara, după ce Soarele apune.

„Prealăudate mucenice al lui Hristos, Sfinte Emilian, care ai sfărâmat altarele idolilor și te-ai adus jertfă bineplăcută lui Dumnezeu, auzi-ne pe noi, cei ce cădem înaintea icoanei tale și cu umilință te rugăm: fii mijlocitor nouă către Stăpânul și Mântuitorul lumii, ca unul care ai dobândit îndrăznire către Dumnezeu. Cel ce ai risipit idolii templului, alungă idolii necredinței care s-au înălțat în sufletele noastre și, prin rugăciunile tale către Preasfânta Născătoarea de Dumnezeu, zdrobește păcatul sub picioarele noastre, ca să punem hotar vieții noastre întinate”, este rugăciunea către Sfântul Emilian, conform doxologia.ro.

„Stea luminoasă pe cerul Bisericii, alungă întunericul neîncrederii dintre noi și umple mintea noastră de cunoștința cea adevărată din înțelepciunea cea dată ție. Candela care arzi vesnic de dragostea lui Hristos, aprinde-ne si pe noi cu evlavie si iubire. Dă-ne răbdarea ta, Sfinte, virtute cu care ai biruit privind la Cel a Cărui suferință a depășit orice suferință și a Cărui slavă strălucitoare a depășit orice slavă. Dă-ne curajul și voința ta; credința și iubirea ta către Dumnezeu. Învață-ne umilința cu care ai părăsit toate bucuriile și bogățiile pământești, iară pacea cu care ai stat în fața guvernatorului, fă să strălucească și în noi podoaba frumuseții inimii tale curate”, este continuarea rugăciunii.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×