Calendar ortodox: joi, 14 noiembrie. Este cinstit Sfântul Apostol Filip. Lăsatul secului pentru postul Nașterii Domnului

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
13/11/2019, 15:48
Calendar ortodox: joi, 14 noiembrie. Este cinstit Sfântul Apostol Filip. Lăsatul secului pentru postul Nașterii Domnului
Pe 14 noiembrie este cinstit Sfântul Apostol Pavel și începe Postul Crăciunului. Sursa foto: doxologia.ro

Credincioșii din lumea întreagă vor începe de mâine să țină post, adică nu vor mai mânca lactate, carne și ouă. Totodată, calendarul ortodox îl cinstește mâine pe Sfântul Filip, cel de-al treilea Apostol chemat de Isus Hristos în misiunile sale în lupta împotriva ereziilor.

Calendar ortodox. Cine a fost Sfântul Apostol Filip

Biserica Ortodoxă îl pomenește mâine, 14 noiembrie, pe Sfântul Apostol Filip, originar din Betsaida Galileii, în apropiere de Horazin şi Capernaum. Acest sfânt este unul dintre cei 12 Apostoli și al treilea chemat la misiune de către Mântuitorul nostru Isus Hristos. În cetatea Betsaida care înseamnă în limba evreiască ”Casa Vânătorilor” pentru că trăiau foarte mulți pescari s-au născut trei apostoli: Petru, Andrei și Filip.

Sfântul Filip a învățat carte încă de la mic, iar datorită părinților săi a ajuns iscusit în Sfânta Scriptură. Acest Apostol a înțeles proorocirile despre Mesia Cel Așteptat pe care avea să-l întâlneacsă câțiva ani mai târziu. Așa se face că Domnul a aflat de acest slujitor, iar când a ajuns pe pământ a decis să-l cunoască. Filip n-a vrut să se bucure doar el de întâlnirea cu Isus Hristos așa că i-a spus și prietenului său Natanail.

Sfântul Apostol Filip a făcut în timpul vieții foarte mult fapte bune și minuni, dar avea să fie răstignit cu capul în jos în cetatea Hierapolis, din centrul Asiei Mici. În momentul în care își aștepta sfârșitul Sfântul Filip se ruga lui Dumnezeu pentru vrăjmașii săi. Auzind aceste rugăminți Domnul a poruncit îndată pământului ca cei vii să revină la viață, lăsând în adâncuri numai antipatul și popii viperii.

Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului 2019

Mâine, pe 14 noiembrie, credincioșii trebuie să știe că începe postul Crăciunului. Conform calendarului ortodox începând de mâine și până pe 24 decembrie credincioșii nu mai mănâncă carne, ouă și lactate. În tot acest timp vor fi 15 zile în care se va mânca pește, dar vor fi și zile în care va fi dezlegare la ulei și vin. Totodată, mâine este zi de post și este dezlegare la pește.

Citește în continuare o parte din rugăciunea care se rostește în ziua de lăsatul secului: Dumnezeule Cel Prea Înalt, Care eşti slăvit de toată făptura cu cântări de laudă, Cel Ce Te odihneşti pe scaunul slavei, dar nu Te depărtezi nici de scaunele inimilor smerite, Izvorul Cel pururea curgător al bunătăţii, Care adapi din destul brazdele inimilor umilite şi trimiţi la bună vreme lumina şi căldura iubirii Tale de oameni, ca să culegi din lanul sufletelor spicele faptelor bune, Însuţi Îndurate Stăpâne, Oceanul milostivirii întru Care cufundăm toate nădejdile noastre de mântuire, Cel nevăzut de heruvimi, dar arătat de oameni în oglinda Trupului Unuia Născut Fiului Tău, ia aminte la nevredncele noastre rugăciuni şi revarsă din destul tuturor roua milei Tale dătătoare de pace”. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×