Conform calendarului ortodox, în această lună, duminică, 25 noiembrie, sărbătorim pe Sfânta Mare Muceniță Ecaterina. Aceasta a trăit pe vremea înpăratului Maximian, prin anii 304. Se trăgea din cetatea Alexandriei, a fost fiica unui principe care se numea Consta. Scrierile arată că era frumoasă și înaltă și arăta ca la optsprezece ani.Sfânta Mare Muceniță Ecaterina a desăvârșit toată învățătura și știința atât grecească, cât și latinească, citind pe Homer și pe Virgiliu, fiind marele poet al latinilor, dar și pe Asclepios și pe doctorii Hippocrat și Gallin și pe filosofii Aristotel și Platon, pe Filistion și Evsevie. De asemenea, a încățat și tainele marilor astronomi Ianni și Iambri, pe cea a lui Dionisie, dar și profețiile Sibilei. Totodată, a avut cunoștințe și legate de tot meșteșugul ritoricesc, adică al grăirii frumoase, cât era atunci în lume.
De altfel, Sfânta Mare Muceniță Ecaterina știa și multe alte limbi și dialecte ale multor neamuri. Pentru toate acestea, nu numai cei care o cunoșteau o admirau, ci și cei care au auzit de renumele și înțelepciunea ei. Însă, cum și-a gășit sfârșitul? Așadar, în anii împăratului Maximian și a fiului său Maxentie, Sfânta Mare Muceniță Ecaterina a fost prinsă pentru mărturisirea credinței sale în Hristos. Iar, pentru asta, a fost supusă la multe chinuri. Însă, cu înțelepciunea și bunătatea sa, a înduplecat o sută cincizeci de ritori să creadă în puterea nemărginită a lui Hristos, alături și de mulți alți păgâni. Dar, pentru toate acestea, i-a fost tăiat capul fericitei și a luat cununa mărturisitii.
Tot azi, potrivit calendarului ortodox, îi pomenim și pe cei o sută cincizeci de ritori care s-au săvârșit, fiind aruncați în foc, care au crezut în Sfânta Mare Muceniță Ecaterina. De asemenea, sărbătorim și pe Sfânta împărăteasă soția lui Maxentie, pomenim pe Sfântul Porfirie Stratilatul împreună cu două sute de ostași ai săi, care și-au găsit sfârșitul de sabie, dar și pe Sfântul Marelui Mucenic Mercurie.