Calendar ortodox, 8 octombrie: pomenirea preacuvioasei Pelaghia

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
07/10/2019, 23:57
Calendar ortodox, 8 octombrie: pomenirea preacuvioasei Pelaghia
Sfânta Pelaghia. Sursa foto: doxologia.ro

8 octombrie este o zi extrem de importantă pentru credincioșii din întreaga țară, întrucât astăzi se săvârșește pomenirea preacuvioasei maici Pelaghia. Tot atunci, este prăznuită și Sfânta Taisia, care s-a mântuit după o viață de desfrâu.

Calendar ortodox pentru ziua de 8 octombrie

Conform calendarului creștin-ortodox, preacuvioasa maică Pelaghia a trăit în vremea împăratului Numerian și a strâns o avere impresionantă din desfrâu. Ulterior, episcopul Non a reușit să o aducă pe calea cea bună, îmbrățișând astfel cuvântul lui Dumnezeu.

Această sfântă a fost în zilele împăratului Numerian; ea era din cetatea Antiohiei și umbla pe la jocuri și prin teatre și făcând desfrâu a strâns avere mare din acea rea agonisire. Apoi, luând învătătura de la oarecare om sfânt anume Non episcopul, pocăindu-se cu căldură și botezându-se, își lepăda toată averea, ca și cum ar fi fost niște gunoaie, și îmbrăcându-se cu haine de par, schimbându-se în chip barbatesc si tăinuindu-se, s-a dus în muntele Măslinilor. Aici s-a închis într-o chilie și și-a petrecut viata ce i-a mai rămas cu plăcere dumnezeiască și a răposat cu pace”, se arată în calendarul ortodox.

Sfânta Taisia. Sursa foto: doxologia.ro
Sfânta Taisia. Sursa foto: doxologia.ro

Pomenirea Sfintei Taisia, care a fost desfrânată

Tot pe 8 octombrie, credincioșii săvârșesc pomenirea Sfintei Taisia, care a trăit în Egiptul secolului al V-lea. Provenind dintr-o familie de oameni înstăriți, aceasta a rămas orfană de la o vârstă fragedă, alegând să ducă o viață plină de desfrâu. Mai târziu, însă, s-a căit pentru faptele sale păcătoase, iar Mântuitorul a iertat-o și a primit-o în Împărăția Sa.

„Rămasă orfană după moartea părinților ei înstăriți, ea a dus o viață evlavioasă, împărțindu-și averea la săraci și oferind sălaș în casa ei pelerinilor străini. Taisia s-a hotărât să-și dedice viață lui Hristos și să nu se mărite niciodată. După ce și-a cheltuit țoață moștenirea, Taisia a fost tentată să facă rost de mai mulți bani prin orice mijloace, începând să ducă o viață păcătoasă. Părinții din Sketis de lângă Alexăndria auzind de căderea ei, l-au rugat pe Sf. Ioan Piticul (Ioan Colovul, prăznuit în 9 noiembrie) să meargă la Taisia și să o convingă să se pocăiască de cele rele. „Ea a fost bună cu noi și acum ar trebui s-o ajutăm”, spuseră ei. Tu, părinte, ești înțelept. Du-te și încearcă să-i salvezi sufletul iar noi ne vom ruga la Dumnezeu să te ajute”, ne informează calendarul creștin-ortodox.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×