Calendar ortodox, 27 noiembrie, pomenirea Sfântului Mucenic Iacov Persul

Conform calendarului ortodox, în ziua de 27 noiembrie îl pomenim pe Sfântul Mucenic Icov Persul. Acesta a trăit în perioada lui Onoriu și Arcadie, fiind împărați creștini, în anii 395. Creștin de la strâmoșii săi, locuind în țara eluzișiilor, de neam cinstit și luminat, a locuit în cetatea perșilor care se numea Bitlava. De altfel, Sfântul Mucenic Iacov Persul a fost foarte iubit de Izdegherd, împăratul perșilor. Iar, în vremea în care era foarte iubit, s-a lepădat de credința lui Hristos și s-a retras, împreună cu împăratul la pierzare. Mai târziu, pentru faptul că a ales mai mult dragostea împăratului decât a lui Hristos, mama și femeia lui s-au înstrăinat de dânsul. Iar, pentru că a ales prietenia și împăratului perșilor și a lăsat credința pentru mărirea trecătoare, a dobândit rușine și osândă. S-a umilit cu sufletul și s-a îndepărtat de legea cea deșartă a lui Izdegherd, iar mai apoi a plâns ca s-a despărțit de Hristos.

Mai târziu, stând drept în fața împăratului, și-a mărturisit credință veșnică în Hristos. În cele din urmă, conducătorul perșilor s-a mâniat pe el și a poruncit să-i fie tăiat fiecare încheieturile trupului lui. Acesta, fiind tăiat în bucăți, i-au rămas doar capul și pântecele. Iar, furia împăratului fiind foarte mare, a decis să i se taie și capul, iar așa a luat Sfântul Mucenic Iacov Persul cununa nevoinței cea nestricăcioasă de trei ori.

În calendar ortodox, 27 noiembrie, în pomenim pe Sfântul Mucenic Iacov Persul

Sfântul Mucenic Iacov Persul a lăsat credința pentru mărirea trecătoare, a dobândit rușine și osândă

Toto în a douăzeci și șaptea zi din luna noiembrie sărbătorim pe Preacuviosul Pinufrie, care s-a săvârșit cu pace, pe Preacuviosul Părintele Natanael de la Nitria, pomenim și pe Sfântul Moise cel din Palestina. ”Iar, cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi. Amin.” Pomenirea Sfântului Mucenic Iacov Persul vine după o mare sărbătoare în care am pomenit-o pe Sfânta Muceniță Ecaterina.