Calendar ortodox, 27 ianuarie. Este prăznuită Aducerea moaștelor Sfântului Ioan Gură de Aur

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
26/01/2020, 13:41
Calendar ortodox, 27 ianuarie. Este prăznuită Aducerea moaștelor Sfântului Ioan Gură de Aur
Calendar ortodox 27 ianuarie

Calendarul ortodox prăznuiește pe data de 27 ianuarie Aducerea moaștelor Sfântului Ioan Gură de Aur. Sfântul Ioan Gură de Aur, unul din sfinţii părinţi ai bisericii, a văzut nedreptatea împărătesei Eudoxia care şi-a însuşit via văduvei Calitopia şi a criticat-o puternic.

Aducerea moaștelor Sfântului Ioan Gură de Aur este prăznuită pe data de 27 ianuarie de calendarul ortodox

Criticile nu i-au picat bine deloc împărătesei, așa că Sfântul Ioan Gură de Aur a fost izgonit de două ori din scaunul patriarhal pentru că îi critica pe sus-puşii imperiului. A murit în exil, pentru că avea vorba “dulce ca mierea” numai cânc predica pe Dumnezeu dar era neînduplcat şi acuzator precum sfântul Ioan Botezătorul atunci când îi critica pe păcătoşi, în anul 407 şi a fost îngropat în Comane.

După 30 de ani, unul dintre ucenicicii săi, Proclu, care după ce a fost numit în scaunul patriarhal de la Constantinopol, a obţinut de la împăratul Teodosie acordul de a îi aduce moaştele în capitala imperiului. În anul 438, trupul Sfântului Ioan a ajuns mai întâi în biserica Sfântului Apostol Toma şi mai apoi la biserica Sfânta Irina.

Moaștele Ioan Gură de aur, înapoiate după 800 de ani

A doua zi au fost mutate la biserica Sfinţii Apostoli şi depus alături de Sfântul Ioan Teologul şi din raclă s-au auzit cuvintele “Pace vouă”. Moaştele sfinţilor Ioan Gură de aur şi Grigorie Teologul au fost furate de cruciaţi după ce au cucerit Constantinopolul în 1204, şi au fost înapoiate abia la 27 noiembrie 2004 de către Papa Ioan Paul al II-lea.

Tropar la Sărbătoarea Aducerii moaştelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur

Din gura ta ca o văpaie de foc strălucind harul, lumea a luminat; vistieriile neiubirii de argint lumii a câştigat; înălţimea gândului smerit nouă ne-a arătat. Ci, cu cuvintele tale învăţându-ne, Sfinte Părinte Ioan Gură de Aur, roagă pe Hristos Cuvântul să mântuiască sufletele noastre.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×