Calendar ortodox, 27 august: pomenirea preacuviosului părinte Pimen cel Mare

Calendar ortodox, 27 august: pomenirea preacuviosului părinte Pimen cel Mare
Calendar ortodox 27 august

27 august este o zi extrem de importantă pentru toți credincioșii, întrucât astăzi se săvârșește pomenirea preacuviosului părinte Primen cel Mare. Tot astăzi, sunt prăznuiți preacuviosul părinte Osie, episcopul Cordovei, dar și sfânta muceniță Eutalia.

Calendar ortodox pentru ziua de 27 august: pomenirea preacuviosului părinte Pimen cel Mare

Astăzi, credincioșii din toată țara îl pomenesc pe preacuviosul părinte Pimen cel Mare. Potrivit calendarului ortodox român, acesta și-a dedicat întreaga viață propovăduirii cuvântului Domnului, în ciuda chinurilor la care a fost supus.

„Sfântul Pimen era de origine din Egipt. La vârsta de cincisprezece ani se duse sa-i regăsească pe cei sase fraţi ai săi, asceţi in pustiul Sketis (adică „al Schitului”): Avva Anuv era cel mai mare (cf. 6 iunie) iar Paisie cel mai mic (izvoarele nu ne permit sa spunem cu siguranţă ca acest Paisie e sfântul prăznuit la 19 iunie). Pe când era încă tânăr, Pimen se duse să îl cerceteze pe un bătrân (avvă, stareţ) despre trei gânduri, dar în timpul discuţiei uită de unul din ele. Întors la el în chilie şi amintindu-şi-l, plecă pe dată, parcurgând lungul drum ce îl separa de bătrân pentru a-i spune gândul sau. Admirându-i grija de a-şi păstra sufletul curat în faţa lui Dumnezeu, Batrânul îi prezise : „Pimen, numele tău va fi rostit în tot Egiptul iar tu vei deveni cu adevărat ‘pastor”. Când centrul monastic de la Sketis a fost devastat de către barbarii mazici (407), cei şapte fraţi au reuşit să scape masacrului şi, luând-o pe drumul exploatărilor de nitriu din zonă, se instalară la Terenuthis, în partea superioară a Egiptului, pe malurile Nilului. Pimen deveni aici foarte renumit încât oamenii pioşi îi părăseau pe bătrânii la care se duceau să ceară sfaturi, pentru a veni la el. Când venea cineva la Avva Anuv, el îl trimitea la Pimen, recunoscând că primise harul învăţării celorlalţi, dar Pimen nu lua niciodată cuvântul în prezenta fratelui său mai mare şi refuza să vorbească după un alt bătrân, chiar dacă îi întrecea pe toţi”.

Preacuviosul părinte Pimen cel Mare
Preacuviosul părinte Pimen cel Mare

Pomenirea preacuviosului părinte Osie, episcopul Cordovei

Pe 27 august, credincioșii săvârșesc totodată pomenirea preacuviosului părinte Osie, episcopul Cordovei. Acesta a refuzat să renunțe la credința creștină și, mai mult decât atât, i-a îndemnat pe păgâni în direcția cea bună.

Fericitul acesta, stralucind mai înainte în sihastrie si fiind împodobit cu tot felul de fapte bune, a fost facut episcop al scaunului Cordobei din Spania. Apoi având râvna pentru credinta ortodoxa, a mers si la marele si întâiul Sobor, de la Niceea, mustrând si lepadând tulburarea cea arieneasca. Acesta a strâns si Soborul ce s-a facut la Sardica si exarh a fost, între cei ce se adunasera atunci acolo, pentru ca nu iscalise caterisirea împotriva marelui Atanasie si a altor multi episcopi goniti din scaunele lor de catre Constantie, sau mai bine, pentru ca nu era la o unire cu raul eres al lui Arie, a fost izgonit, si suferind multe scârbe si patimi, a luat sfârsitul într-acel surghiun”, se arată în calendarul creștin-ortodox.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×