Calendar ortodox 24 februarie: Aflarea cinstitului cap al sfântului prooroc Înaintemergător şi Botezător Ioan

Ana Chivu   
în Stiri mondene
23/02/2019, 21:22
Calendar ortodox 24 februarie: Aflarea cinstitului cap al sfântului prooroc Înaintemergător şi Botezător Ioan GALERIE FOTO
Calendarul creștin ortodox arată că azi, se preăznuiește găsirea capului Sfântului Ioan

Astăzi, conform calendarului ortodox, se prăznuiește pomenirea aflării capului sfântului prooroc Înaintemergător şi Botezător Ioan.„Cu ale Înaintemergătorului Tău rugăciuni, Hristoase Dumnezeul nostru, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin!” 

Capul a fost cinstit de îngeri, a adus bunăstare și a întărit credința în Domnul. „Tu eşti Cel ce va să fie, sau să aşteptăm pe altul? Nu doar că neştiind de El, a trimis ca să-L întrebe, căci cum nu-L ştia pe Acela pe Care el L-a botezat? Cum nu ştia el pe Sfântul Duh pe Care L-a văzut pogorându-se peste Iisus şi a auzit glasul Tatălui mărturisindu-L, şi el însuşi L-a mărturisit”

Calendar ortodox 24 februarie: Găsirea capului Sfântului Ioan

Vrând să facă o biserică din piatră, a săpat un lanț pentru temelie. După rânduiala dumnezeiasă a găsit capul ascuns în pământ, într-un vas de lut. Unele minuni care se făceau în vremea aceea prin puterea lui Dumnezeu au fost găsirea capului Sfântului Ioan. „Nu ţi se cade ţie să ai de soţie pe femeia lui Filip, fratele tău. Irod, nesuferind mustrările, a poruncit să arunce pe Ioan în temniţă, legat cu lanţuri.

Calendar ortodox 24 februarie
Calendar ortodox 24 februarie

Dar mai ales Irodiada se mânia asupra sfântului şi voia ca îndată să-l ucidă; dar nu putea, oprind-o însuşi Irod şi păzind pe cel legat de femeia care sufla cu ucidere. Irod n-a voit să-l omoare, ştiind pe Ioan că este bărbat drept şi sfânt, şi pe care mai înainte îl asculta cu plăcere şi luând aminte la cuvintele lui, multe le făcea bine şi se temea să-l ucidă. El însă nu se temea aşa de Dumnezeu, precum se temea de oameni, fiindcă evanghelistul Matei zice: Vrând să-l ucidă pe el, se temea de popor, căci îl avea ca pe un proroc”, se arată în scrieri despre tăierea capului Sfântului Ioan.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×