Calendar ortodox 21 octombrie. Sunt prăznuiți Sfinții Ardeleni

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
20/10/2019, 12:20
Calendar ortodox 21 octombrie. Sunt prăznuiți Sfinții Ardeleni GALERIE FOTO
Calendarul ortodox 21 octombrie. Sursa foto: cuvantulortodox.ro

Calendarul ortodox îi prăznuiește pe data de 21 octombrie pe Sfinții Mărturisitori Ardeleni. Aceștia sunt: Visarion Sarai, Sofronie și Oprea Miclăuș, canonizați în 1955 și preoții Ioan din Galeș și Moise Macinic din Sibiel, canonizați în anul 1992. Aceștia au luptat împotriva impunerii confesiunii Greco-catolice și au murit prin închisori.

Calendarul ortodox 21 octombrie îi prăznuiește pe Sfinții Mărturisitori Ardeleni

Visarion Sarai s-a născut în anul 1714 și s-a călugarit în 1738 la Mănăstirea Sfântul Sava. În 1742 ajunge la Mănastirea Pakra din Slovenia, iar în ianuarie 1744 revine în Transilvania și începe lupta pentru apărarea Ortodoxiei.

Este arestat pe 26 aprile 1744 de autoritățile imperiale și trimis la închisoarea din Deva, apoi la cele din Timișoara, Osieck și Raab, iar în cele din urmă la celebra închisoare Kufstein din Munții Tirolului (Austria), unde a murit ca martir.

Calendarul ortodox 21 octombrie
Calendarul ortodox 21 octombrie. Sursa foto: crestinortodox.ro

Mulți dintre Sfinții Ardeleni au murit în închisoare

Sofronie de la Cioara – a fost preot de mir, iar după ce a rămas văduv, s-a călugărit la Mănăstirea Cozia. A condus răscoala populară împotriva autorităților habsburgice și a Episcopiei Unite de la Blaj care patrona acțiunea de dezbinare a Bisericii Ortodoxe Românești. În august 1760, Sofronie a convocat un Sinod, în care cerea episcop ortodox, restituirea bisericilor, eliberarea celor închiși și respectarea libertății religioase. Nu se știe exact când a murit.

Nicolae Oprea Miclăuș – originar din Săliștea Sibiului, satul Tilisca, a mers de trei ori la Viena pentru a prezenta plângerile românilor, în 1748, 1749 și 1752. În memoriile prezentate, aceștia cereau libertatea credinței ortodoxe și episcop ortodox. Într-un final, a fost arestat în anul 1752 la Viena și dus în închisoarea de la Cușteni, unde a și murit ca mărturisitor pentru Ortodoxie.

Ioan din Galeș – a înmanat lui Oprea Miclăuș un memoriu pe care să-l adreseze Curții din Viena și s-a aflat în fruntea mișcării de apărare a Ortodoxiei la Sibiu. A cutreierat mai multe sate și a strâns semnături prin care credincioșii ardeleni cereau să li se acorde libertate pentru credința ortodoxă. Din ordinul Mariei Tereza, ajunge în închisoarea de la Deva, apoi la Graz și în final la Kufstein. Preotul Ioan a murit după anul 1780, de când datează ultima știre despre el.

Moise Măcinic a fost închis la Sibiu, timp de 17 luni, pentru că a luptat împotriva uniatiei. La eliberare i s-a cerut să nu mai slujească, ci să se întrețină din munca brațelor. S-a refugiat în Banat, unde s-a întâlnit cu Oprea Miclăuș. L-a însoțit pe acesta în călătoriile sale la Viena și a fost arestat împreună cu Miclăuș. A murit tot în închisoarea de la Kufstein.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×