Calendar ortodox 19 martie: sfinții mucenici Hrisant și Daria

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
18/03/2019, 18:48
Calendar ortodox 19 martie: sfinții mucenici Hrisant și Daria
Ce sfinți sărbătorim pe 19 martie

Ziua de 19 martie este foarte importantă pentru toți credincioșii. Astăzi îi prăznuim pe sfinții mucenici Hrisant și Daria. De asemenea, în această zi este pomenit  sfântul mucenic Panhariu, precum și sfinții Diodor și Marian Diaconul.

Calendar ortodox marți 19 martie: sfinții mucenici Hrisant și Daria

Toți credincioșii îi prăznuiesc astăzi pe sfinții mucenici Hirsant și Daria. Potrivit calendarului creștin ortodox, aceștia au trăit pe vremea împăratului Numerian. „Tatăl lui Hrisant se numea Polemon, avea rangul de senator şi era de fel din Alexandria, iar Daria era de fel din Atena. Deoarece Hrisant fusese introdus de un oarecare creştin în tainele cele dumnezeieşti şi botezat în credinţa creştină şi începuse să propovăduiască pe Hristos, tatăl său i-a căutat o fecioară cu ţinuta aleasă şi frumoasă la înfăţişare, cu numele Daria, pe care a trimis de au adus-o tocmai de la Atena, căci socotea că Hrisant din dragostea faţă de această fecioară, avea să se întoarcă de la credinţa creştinilor. După ce s-au căsătorit, Daria, care cunoştea ce voia tatăl lui Hrisant, nu numai că nu l-a putut convinge să se lepede de credinţa lui, ci ea singură s-a lăsat convinsă de el şi, mărturisind soţului ei nelegiuirea pe care încercase să o facă, a primit Sfântul Botez şi au trăit mai departe amândoi într-o feciorie desăvârşită” , se arată în calendarul creștin ortodox.

Fiind însă pârâţi la prefectul Celerin, acesta i-a dat în seama tribunului militar Claudiu, ca să-i cerceteze. Iar acesta chinuindu-i cu multe feluri de cazne, la care se găsea de faţă şi el cu ai lui, şi văzându-le curajul cu care răbdau chinurile, arătându-se ei mai presus de ele, s-a schimbat şi a crezut în Hristos atât el cât şi soţia lui Ilaria şi cei doi fii ai lor, Iason şi Mavru, şi o dată cu ei şi toţi soldaţii care se găseau sub conducerea lui Claudiu, care cu toţii laolaltă au primit cununa muceniciei în ziua a nouăsprezecea a lunii martie. Lui Claudiu, legându-i-se o piatră de grumaz, a fost aruncat în adânc de apă; fiilor lui şi celorlalţi ostaşi li s-au tăiat capetele cu sabia. Sfântul Hrisant şi Daria au fost aruncaţi într-o groapă adâncă şi, aruncându-se pământ de sus asupra lor, au primit acolo sfârşitul lor mucenicesc” .

19 martie este o zi de sărbătoare pentru toți credincioșii
19 martie este o zi de sărbătoare pentru toți credincioșii

Calendar ortodox marți 19 martie: sfântul mucenic Panhariu

În ziua de 19 martie, credincioșii îl pomenesc și pe sfântul mucenic Panhariu. Acesta a trăit în Roma antică, pe timpul împăraților Dioclețian și Maximian. „Panhariu se trăgea din strămoşi creştini şi era un bărbat înalt de statură şi frumos la înfăţişare. Venind el la Roma, în scurtă vreme a ajuns printre cei mai de aproape slujitori ai lui Diocleţian, care făcându-l mai mare peste cei de sub el, îl iubea în chip deosebit”.

Pentru toate acestea şi mai ales pentru dragostea care se statornicise între el şi împărat, Panhariu s-a lepădat de credinţa în Hristos şi a împărtăşit întru totul toate credinţele şi toate cugetele împăratului. Iar împăratul a orânduit ca Panhariu să primească lefuri anuale şi venituri de tot felul, pe unele dintre ele cu hrisoave în regulă, iar pe altele numai cu porunca împărătească, şi să dobândească toate acestea pentru ca să fie om cu vază şi să se bucure de toată cinstea şi odihna” , se arată în calendarul creștin ortodox, referitor la acest sfânt.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×