Calendar ortodox 19 ianuarie! Pomenim pe Macarie Egipteanul şi Macarie Alexandrinul

Ciprian Postolache   
în Stiri mondene
18/01/2019, 22:16
Calendar ortodox 19 ianuarie! Pomenim pe Macarie Egipteanul şi Macarie Alexandrinul GALERIE FOTO
Calendar ortodox 19 ianuarie! Pomenim pe Macarie Egipteanul şi Macarie Alexandrinul

Conform calendarului creștin ortodox, azi, 19 ianuarie, pomenim pe cuvioșii Macarie Egipteanul şi Macarie Alexandrinul. Tot în această zi sărbătorim pe Grigorie Teologul, pomenirea minunii celei mari din Niceea, când sfântul Vasile cel Mare a deschis prin rugăciune uşile bisericii soborniceşti. Pe 19 ianuarie conform calendarului ortodox are loc pomenirea cuviosului părintelui nostru Meletie Valisiotul Mărturisitorul.

Tot în calendarul ortodox, pe 19 ianuarie are loc pomenirea celui între sfinţi părintelui nostru Marcu Eugenicul cel din Efes și pomenirea celui între sfinţi părintelui nostru Arsenie, arhiepiscopul Cherchirei, dar și pomenirea sfintei Eufrasia.

Calendar ortodox, 19 ianuarie! Tot azi o pomenim pe sfânta Eufrasia

Sfânta Eufrasia a fost o muceniță din cetatea Nicomidiei şi a trăit pe vremea împăratului Maximian. „Nevrând să jertfească demonilor, a fost bătută cumplit. Şi rămânând mai departe neînduplecată a fost dată unui bărbat barbar, să fie batjocorită. Dar ea l-a amăgit pe acesta zicându-i că, dacă nu o va necinsti, îi va da o doctorie care îl va feri de loviturile săbiilor şi de năvălirile vrăjmaşilor. Şi ca dovadă a tăriei acestei doctorii, i-a zis să-şi încerce sabia pe gâtul ei, care ar rămâne neatins de orice lovitură. Acest barbar crezând spuselor ei şi-a repezit cu putere sabia în această muceniţă, care-şi întinsese gâtul, şi aşa i-a tăiat capul.”, conform calendar-ortodox.ro.

Cuviosul Macarie a văzut şi pe diavol cum îşi purta meşteşugirile şi înşelăciunile în tigvuliţe

Pe 19 ianuarieare loc pomenirea cuvioşilor noştri părinţi Macarie Egipteanul şi Macarie Alexandrinul. Sfântul Macarie Egipteanul s-a născut şi a crescut pentru viaţa pustnicească. Din fragedă copilărie îndeletnicindu-se cu fapta bună şi iubind viaţa virtuoasă şi împodobindu-se cu ea, a ajuns locaş dumnezeiesc al Duhului. A dobândit atâta răbdare în ostenelile lui pentru fapta bună, încât a primit puterea să gonească duhurile necurate. Se spune că Macarie Egipteanul avea darul înțelegerii, dar era și făcător de minuni.

„Cuviosul Macarie a văzut şi pe diavol cum îşi purta meşteşugirile şi înşelăciunile în tigvuliţe. Pe Teopempt monahul, cel înşelat de diavol, l-a îndreptat. El a auzit glas dintr-o tigvă uscată a unui preot al idolilor, care se găsea în pustiu, zicând ca prin mijlocirea rugăciunilor lui cei din chinurile iadului se uşurează puţin. A proorocit pustiirea aşezărilor călugăreşti de la Skit. Pe un mort l-a înviat, ca să spună unde a ascuns averea unor oameni şi iarăşi a poruncit de a adormit. Deci cu astfel de lucruri dumnezeieşti fiind împodobit, a părăsit viaţa la adânci bătrâneţi, trăind nouăzeci de ani.”, conform calendar-ortodox.ro.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×