Calendar ortodox 18 februarie: Părintele Leon cel Mare

Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
17/02/2019, 17:15
Calendar ortodox 18 februarie: Părintele Leon cel Mare GALERIE FOTO
Astăzi, 18 februarie, prăznuim Părintele Leon cel Mare, conform calendarului ortodox!

Astăzi, luni, 18 februarie, se face pomenirea sfântelui părinte Leon cel Mare, papă al Romei, sfinții mucenici Leon și Parigoriu, care s-a nevoit în Patarele Liciei, pomenirea preacuviosul părinte al nostru Agapit, episcopul cetății Sinau, care este mărturisitorul și făcătorul de minuni și pomenirea sfântului Piuliu, care s-a săvârșit prin sabie. Bârfitorii de Dumnezeu l-au încercat în nenumărate feluri și i-au testat credința ortodoxă, dar Părintele Leon cel Mare a biruit.

„A luat chipul robului, fără murdăria păcatului, a slăvit firea Sa umană fără a aduce atingere firii Sale divine, căci această voinţă pe care a avut-o, de a se face vizibil, El care era de nevăzut, şi de a se face muritor, El care era Creatorul şi Stăpânul Atotputernic al tuturor, a fost lucrarea milei Sale şi nu o scădere a atotputerniciei Lui, asfel încât, El, Care în calitatea Sa de Dumnezeu l-a creat pe om, S-a făcut om El-Însuşi, luând chipul robului”

Calendar ortodox 18 februarie: Sfântul Părinte Leon cel Mare

Părintele Leon, a fost hirotonit prin Duhul Sfânt episcop al Romei celei vechi pentru curățenia gândului său și pentru înțelepciunea și bunătatea de care dădea dovadă. Acesta a dus o viață curată și plăcută întru Dumnezeu și i-a dus cuvântul mai departe. Din păcate, a fost nimicit de eretici când s-a întrunit la sfântul Sinod Ecumenic al patrulea. Părintele Leon cel Mare a scris multe lucruri despre credință și a înfruntat orice pentru a face să dăinuiască vorba Domnului.

Părintele Leon cel Mare, pomenit în calendarul ortodox pe 18 februarie
Părintele Leon cel Mare, pomenit în calendarul ortodox pe 18 februarie

„Dumnezeu insuflat fiind de Duhul cel de viaţă făcător, a alcătuit o lucrare cu privire la cele ce erau discutate atunci, susţinând cu putere, îndoita lucrare şi cele două voinţe în Hristos Dumnezeul nostru, şi a trimis-o Sinodului cu o epistolă a sa. Preacuvioşii părinţi primind-o au fost mulţumiţi şi o socoteau ca pe un stâlp al Ortodoxiei. Sfântul Sinod, sprijinindu-se pe ea, s-a ridicat şi a stat împotriva ereticilor cu mai multã îndrăzneală, şi a biruit meşteşugirile de multe feluri ale lor. Iar minunatul Leon trăind încă multă vreme şi strălucind ca un luminător cu faptele sale cele bune, la adânci bătrâneţi s-a mutat către Domnul.” 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×