Calendar ortodox 16 octombrie. Este prăznuit Sfântul Mucenic Longhin Sutașul, care l-a văzut pe Isus cum a murit pe cruce

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
15/10/2019, 15:57
Calendar ortodox 16 octombrie. Este prăznuit Sfântul Mucenic Longhin Sutașul, care l-a văzut pe Isus cum a murit pe cruce GALERIE FOTO
Calendar ortodox 16 octombrie

Calendarul ortodox îl prăznuiește data de 16 octombrie pe Sfântul Mucenic Longhin Sutașul. Acesta a făcut parte din armata condusă de Pontiu Pilat, ba, mai mult, a fost cel care a avut în comandă paza Crucii la Răstignirea lui Isus Hristos, dar și paza Sfântului Mormânt.

Calendarul ortodox îl prăznuiește pe 16 octombrie pe Sfântul Mucenic Longhin Sutașul

Longhin Sutașul a fost martor la minunile petrecute la moartea lui Isus Hristos, când pamantul s-a cutremurat, soarele s-a întunecat, iar mormintele s-au deschis și pietrele s-au despicat. Acesta a mărturisit: „Cu adevărat Acesta a fost Fiul lui Dumnezeu”.

Când iudeii au aflat de Învierea lui Hristos, au mers să-i mituiască pe soldați, ca aceștia să spună că trupul Domnului a fost furat de ucenicii Săi. Longhin însă nu s-a lăsat cumpărat, ci a lepădat centura militară și s-a botezat împreună cu alți doi soldați. Împreună cu cei doi a părăsit Ierusalimul și a mers în Capadocia. Aici a convertit pe mulți păgâni la creștinism.

Calendar ortodox 16 octombrie
Calendar ortodox 16 octombrie. Sursa foto: doxologia.ro

Sfântul Mucenic Longhin Sutașul a fost decapitat de foștii săi colegi

Iudeii au insitat atât de mult ca Longhin să fie ucis, încât Pilat va trimite soldați să-l prindă și să-l ucidă prin decapitare. Sfântul Longhin cunoscându-și sfârșitul a ieșit în întâmpinarea soldaților și i-a primit la el cu multă căldură. Pe când soldații dormeau, Sfântul Longhin s-a rugat toată noaptea pentru ieșirea sufletului său.

În zori, soldații au rămas uimiți să afle că cel care i-a găzduit este cel căutat să fie ucis. Au dorit să nu-l omoare, dar Sfântul Longhin le-a cerut să împlinească porunca primită. Aceștia l-au decapitat, iar capul său a fost adus la Ierusalim ca Pilat să fie încredințat de moartea acestuia.

Tot astăzi mai facem pomenirea:
– A doi sfinți mucenici care au murit împreună cu Sfantul Longhin;
– Sfinților Mucenici Leontie, Dometie, Terentie și Domnin;
– Sfântului Cuvios Mal.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×