Calendar ortodox 14 august. Este prăznuit Sfântul Proroc Miheia

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
13/08/2019, 19:22
Calendar ortodox 14 august. Este prăznuit Sfântul Proroc Miheia GALERIE FOTO
Calendar ortodox 14 august

Calendarul ortodox îl prăznuiește pe data de 14 august pe Sfântul Proroc Miheia! Tot astăzi se face pomenirea Sfântului Mucenic Marcel, episcopul Apamiei, a Sfântului Mucenic Ursichie, a Sfântului Mucenic Simeon Trapezunteanul, dar se face și pomenirea Aducerii cinstitei Cruci în palatul imperial din Constantinopol.

Calendarul ortodox îl prăznuiește pe data de 14 august pe Sfântul Mucenic Marcel

Sfântul Proroc Miheia se trage din tribul lui Iuda. Era cunoscuut și sub numele de „Moresitul”, de la numele satului în care s-a nascut – Moreset. Acesta trăit 84 de ani, însă cu 660 de ani înainte de nașterea Domnului. Sfântul Miheia a fost contemporan cu prorocii Isaia, Amos și Osea.

Numele Miheia se talcuieste – cel care este de la Dumnezeu. Miheia a trăit pe vremea a trei regi, după cum scrie chiar el în cartea sa prorocească. „cuvantul Domnului care a fost catre Miheia din Moreset in vremea domniei lui Iotam, Ahaz si Iezechia, regii lui Iuda, cand a avut vedenie pentru Samaria si Ierusalim” (Miheia 1:1).

Calendar ortodox 14 august
Calendar ortodox 14 august

Miheia a prorocit că Domnul se va naște la Betleem

Miheia a avut de spus vorbe grele la adresa lui Ahav, împăratul Samariei, pentru viața sa păcătoasă, motiv pentru care este nevoit să se retragă în munți pentru a nu fi ucis. Este cel care a prezis și distrugerea Samariei și a Ierusalimului. Cea mai importantă dintre acestea este despre Betleem. El a indicat localitatea respectivă drept loc al nașterii Domnului (Miheia V, 1).

După moartea împăratului Ahav, Miheia a fost ucis de fiul acestuia. Sfântul a fost înmormântat în satul său, Moreset. În timpul domniei împăratului Teodosie cel Mare, Episcopul Zevin al Eleftheroposului a avut o vedenie mistică în urma căreia s-au descoperit moaștele Prorocului Miheia, împreună cu cele ale Prorocului Avacum.

„Cu stralucirile dumnezeiestii insuflari celei de Sus fiind luminat, cele viitoare le-ai vestit, vazandu-le ca si cum ar fi fost acum, vrednicule de minune” (Mineiul pe August, Utrenie, canon, peasna a 4-a, irmos, p. 168).

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×