Conform calendarului ortodox, pe data de 12 noiembrie, sărbătorim Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni Atanasie Torodan din Bichiugiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra și Vasile din Telciu. În anul 1763, a avut loc o execuție a celor scoși vinovați de revolta din luna mai, pe un platou de la Slava. Lui Atanasie Todoran i-a fost legat capul de o roată și a fost frânt cu aceasta de sus în jos fiind invinuit de reținerea oamenilor de la unire și de la înrolarea în statul militar grănicesc. Potrivit dexologia.ro, alături de Atanasie, au fost spânzurați și Vasile Dumitru din Mocod, Grigore Manu din Zagra și Vasile Oichi din Telciu, pentru aceeași vină, după cum s-a arătat în sentința de condamnare. O dată cu ei, alte 19 persoane au fost supuse unor bătăi cu vergi. Mulți dintre ei au murit din cauza loviturilor.
Atanasie Todoran s-a născut într-o familie de țărani liberi, care erau rude cu strămoșii lui George Coșbuc. Acesta a făcut parte dintr-un regiment de lângă Viena, de unde, ulterior, a dezertat și a reușit să se întoarcă acasă. Dat fiind faptul că a fost urmărit de ostașii împărăției, Atanasie s-a ascuns în Munții Țibleșului din Maramureș, apoi în Chioar. Acolo, a fost închis câțiva ani, în Turnul Drogarilor din Bistrița. După o vreme, s-a întors în satul natal și s-a opus împărtășirii fiului său și, mai ales, spovedirii lui de către un preot greco-catolic. Mai târziu, acesta și-a înmormântat fiul în ritul creștin ortodox.
În anii 1761 și 1762, împreună cu alți fruntași, Atanasie a tratat cu guvernul de la Vienamilitarizarea a 21 de sate din Valea Bichigiului, Sălăuței și Șomeșului Mare. Cerința acestuia a fost ca românii să nu fie obligați să-și lepede credința. Un an mai târziu, a fost organizată la Salva, la platoul ”La mocirlă”, sfințirea drapelelor de luptă și depunerea jurământului din partea celor nouă companii ale Regimentului de graniță.
În acel moment, a ieșit în față, călare pe un cal, moș Tănase Todoran, în vârstă de 104 ani. Acesta a spus: ” De doi ani suntem grăniceri și care n-am primit de la Înalta împărăteasă că suntem oameni liberi!…Apoi așa nu vom purta armenele, ca sfânta credință să ne-o batjocorească! Jos armele!”, a spus bătrânul. Astefel, oamenii care urmau să depună jurământul au lăsat armele jos și, pe data de 12 noiembrie, au fost, cei care s-au revoltat, au fost spânzurați, iar alții, bătuți până la moarte.