Calendar ortodox 1 februarie: Sfântul Mucenic Trifon

Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
31/01/2020, 18:40
Calendar ortodox 1 februarie: Sfântul Mucenic Trifon
Calendar ortodox amintește că azi, 1 februarie, se prăznuiește sfântul mucenic Trifon

Conform calendarului creștin ortodox, sâmbătă, 1 februarie, se pomenește Sfântul Mucenic Trifon. Acesta s-a născut în Frigia, Asia Mică, în satul Lampsacus. Domnul l-a revendicat de tânăr cu vindecarea bolilor, astfel că trebuia să îi ajute pe toți cei în neputință

Calendar ortodox 1 februarie: Este prăznuit Sf. mucenic Trifon

Mucenicul Trifon a salvat toată comunitatea de la înfometarea ce se abătea peste ei. Invazia lăcustelor care distrugeau culturile și grânele oamenilor a dispărut datorită rugăciunilor lui.

După ce la tron a ajuns împăratul Decius, a început chinul, toți creștinii trebuiau să fie persecutați. Sfântul mucenit Trifon a fost arestat și interogat. Acesta și-a apărat credința până în ultima clipă.

„Pentru mărturisirea sa sfântul a fost supus unor torturi îngrozitoare: a fost lovit cu bâtele, trupul i-a fost scrijelit cu gheare de fier, a fost ars, i s-au bătut cuie în tălpi şi dus prin oraş pe jos. Toate acestea sfântul le-a îndurat cu răbdare.

În cele din urmă a fost condamnat la tăierea capului cu sabia. Sfântul mucenic s-a rugat înainte de execuţie, mulţumind lui Dumnezeu pentru că l-a întărit în încercările sale.

El s-a mai rugat Domnului să miluiască pe cei care-l vor chema în ajutor. Când soldaţii au ridicat sabia să-i taie capul, sfântul şi-a şi dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu, acestea petrecându-se în Niceea, în anul 250.”

Rugăciunea la Sfântul Trifon

„O, Sfinte Mucenice Trifon, grabnic ajutătorule al tuturor celor ce la tine aleargă şi se roagă înaintea sfintei tale icoane, degrab ascultătorule şi mijlocitorule! Auzi-ne şi acum în tot ceasul rugăciunea noastră, a nevrednicilor robilor tăi, care cinstim sfântă pomenirea ta.

Că tu, bineplăcutule al lui Hristos, însuţi ai făgăduit mai înainte de ieşirea ta din viaţa aceasta stricăcioasă că te vei ruga Domnului pentru noi şi ai cerut de la Dânsul darul acesta: dacă cineva, în oricare nevoie şi întristare a sa, va prinde a chema sfânt numele tău, acela izbăvit va fi de toată năvălirea celui rău.

 Fii nouă atunci ajutător şi grabnic izgonitor al viclenilor diavoli şi la Împărăţia Cerurilor călăuzitor, unde acum stai cu ceata sfinţilor înaintea Scaunului lui Dumnezeu.

Roagă pe Domnul să ne învrednicească şi pe noi a fi părtaşi ai veseliei şi bucuriei celei de-a pururea fiitoare, ca dimpreună cu tine să ne învrednicim a slăvi pe Tatăl şi pe Fiul şi pe Sfântul Duh, Mângâietorul, în veci. Amin!”

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×