Calendar ortodox marți 11 decembrie: Părintele Daniel Stâlpnicul

Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
10/12/2018, 17:57
Calendar ortodox marți 11 decembrie: Părintele Daniel Stâlpnicul
Astăzi, potrivit calendarului creștin ortodox, se prăznuiește Părintele Daniel Stâlpnicul

Calendarul creștin ortodox arată că azi, marți, 11 decembri, se sărbătorește Cuviosul Părinte Daniel Stâlpnicul.  Acesta a trăit pe vreme împăratului Leon cel Mare, ce mai era cunoscut și ca Macheli.

Tot azi se prăznuiesc și: Cuviosul Părinte Luca cel Nou Slpnicul, Sfinții Mucenici Achepsei și Aitala, pomenirea lui Mirax, Sfântul Mucenic Varsava, Sfinții Mucenici Terentie, Vichentie, Emilian și Sfânta Muceniță Vevea, Părintele Leontie cel din Ahaia, dar și prăznuirea Sffinților Strămoși, chiar înainte de Nașterea Domnului.

Calendar ortodox  marți 11 decembrie- Părintele Daniel Stâlpnicul

Părintele Daniel Stâlpnicul s-a născut din părinții Elias și Marta. Mama părintelui a promis că dacă va rămâne însărcinată, copilul venit pe lume va fi închinat Domnnului, în rugăciune. Acesta s-a născut în regiunea Mesopotamia, lângă Samosata, din binevoința lui Dumnezeu. Părintele nu a avut nume decât după vârsta de 5 ani, pentru că părinții au așteptat ca un stareț să i-l dea.„S-a dus la cuviosul Simeon Stâlpnicul şi a luat de la el binecuvântare.

În urma unei descoperiri dumnezeieşti, a venit în părţile Traciei, alături de Constantinopol, în Anaplu. Aici s-a închis într-un templu idolesc şi a îndurat multe ispite de la demoni. Apoi s-a suit pe stâlp şi pe stâlp a arătat multă răbdare şi mari nevoinţe pustniceşti. A îndurat arşiţa verii şi gerul iernii şi a înfruntat bătăile vânturilor.

Părintele Daniel Stâlpnicul pe stâlp, unde se ruga
Părintele Daniel Stâlpnicul pe stâlp, unde se ruga

A săvârşit aşa de multe minuni, că s-a dus vestea de virtutea lui până la împăraţii acelor vremuri: la împăratul Leon, la împăratul Zenon, care a venit după el, şi la uzurpatorul Vasilisc. Aceştia s-au dus şi s-au închinat sfântului. Sfântul le-a prezis ce avea să li se întâmple. Ajutând sfintei Biserici atacată de eretici şi săvârşindu-şi viaţa cuvios şi fără de prihană, s-a mutat la Domnul. Hramul lui se săvârşeşte în Anaplu.”  Părintele Daniel Stâlpnicul a stat 33 de ani pe stâlp, iar acesta a coborât doar o singură dată, pentru a merge la biserică. Aici a fost și adormirea sa, a 11 decembrie, în anul 493.

Părintele Daniel Stâlpnicul, 33 de ani pe un stâlp

„Al răbdării stâlp ai fost, râvnind părinților celor mai dinainte, cuvioase; lui Iov întru patimi, lui Iosif întru ispite și vieții celor fără de trup, fiind în trup, Daniile, Părintele nostru; roagă-te lui Hristos Dumnezeu să se mântuiască sufletele noastre. 

Suindu-te pe stâlp, fericite, ai luminat lumea cu sfintele tale fapte și ca o stea mult-strălucitoare, ai depărtat, Părinte, întunericul înșelăciunii. Pentru aceasta te rugăm pe tine, luminează și acum în inimile robilor tăi lumina cea neapusă a cunoștinței. „ Acestea potrivit lui Tropar, Glasul 1 și al lui Condac, Glasul al 8-lea. 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×