Noua Lege a Pensiilor a intrat în vigoare în iulie 2019 și a adus numeroase schimbări printre care se numără majorarea punctului de pensie, vârsta de pensionare sau formula de calcul pentru stabilirea cuantumului pensiei. Asta înseamnă că noua formulă de calcul a pensiei va fi ușor diferită față de cea anterioară.
Legea Pensiilor a fost aprobată după lungi discuții în cele din urmă de Senat și a ajuns în Camera Deputaților unde a primit vot favorabil. Printre ultimele modificări pe care le aduce această lege se numără stabilirea vârstei de pensionare în funcție de anul nașterii și perioada de contribuție.
Noua Lege a Pensiilor va începe să-și facă efectul începând cu 1 septembrie 2021, iar până atunci vor exista concomitent cele două legi a pensiilor. Pentru a calcula care este vârsta la care poți ieși la pensie, dar și care este suma pe care o primești accesează calculatorul de AICI.
Așa cum am văzut mai sus formula de calcul se va schimba în 2021. Prin urmare, cuantumul pensiei urmează să se calculeze prin înmulțirea numărului total de puncte cu valoarea punctului de referință. În 2021 punctul de referință va fi de 75 de lei.
De asemenea, în acest calcul se are în vedere și numărul total de puncte de pensie care se va obține din adunarea punctajelor anuale. Punctajul anual se stabilește prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare.
În plus, punctajul lunar se va calcula prin raportarea venitului brut lunar realizat sau a venitului lunar care a constituit baza de calcul a contribuției sociale, la câștigul salarial mediu brut folosit la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul respectiv.
Țara noastră are în momentul de față cele mai mici pensii din Europa, de numai 160 de euro. Spre exemplu, pensia medie din Luxemburg este de 3.000 de euro, în timp ce pensionarii din Franța primesc o pensie minimă în valoare de 1.100 de euro.
„Eu sunt pentru creşterea contribuţiilor la Pilonul 2, dar vom face etapizat acest lucru şi pe baza unor analize care să nu crească deficitul la Pilonul 1 şi care să nu perturbe tot traseul contribuţiilor pe Pilonul 1.
Vom face lucrurile pe baza unor analize care implică şi echipa Ministerului Finanţelor Publice şi, la momentul la care va fi cazul, vom consulta, vom fi transparenţi cu privire la aceste decizii.
Afectează o bună parte din populaţie, nu e o decizie pe care o vom lua peste noapte şi în lipsa unei minime transparenţe pe acest subiect”, a spus Violeta Alexandru, relatează digi24.ro.