Multe persoane sunt foarte sensibile când vine vorba de atingerea buricului. Spun că simt o senzaţie ciudată. Buricul a fost întotdeauna un element al corpului care le-a pus cercetătorilor multe întrebări, fie că este concav, adică plat, fie că este unul în relief, ca un mic balonaş.
Pentru unii, însă, problema poate fi mai mare decât pentru alţii, întrucât atunci când îşi ating buricul simt subit nevoia de a merge la toaletă, iar un doctor american a dezvăluit care ar putea fi cauza. Christopher Hollingsworth, membru al Asociaţiei Chirurgilor din New York, a explicat pentru Lad Bible, citat de The Independent, că, în ciuda faptului că induce sentimentul că ai avea nevoie să mergi la baie, atingerea buricului stimulează muşchii stomacului, aşa că ai putea avea această senzaţie, chiar dacă nu este o nevoie reală. Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real! Click pe MECIURILE ZILEI pentru a vedea toate jocurile de azi
„Dacă îţi pui degetul în buric, această atingere trimite un semnal care trezeşte întreaga cavitate abdominală, până la coloana vertebrală”, a spus acesta, explicând că fenomenul apare pentru că aceasta din urmă comunică prin impulsuri cu uretra şi vezica urinară, semnal care poate fi confundat cu cel pe care îl primim atunci când avem nevoie la baie.
Oricum ar fi, acesta a precizat că sentimentul apare doar dacă apeşi puternic într-un anumit loc, acolo unde mişcările pot fi simţite spre ombilic, o bucată extrem de sensibilă şi cu o reacţie puternică la stimuli. Buricul, oricât de frumos ar fi el, nu este decât o cicatrice, prima cicatrice cu care ne alegem, şi nu îndeplineşte nicio funcţie. Imediat după naştere, cordonul ombilical este prins cu două cleme, iar între ele se taie. Partea care rămâne ataşată de burtica bebeluşului se usucă şi pică, lăsând cicatricea pe care noi o numim buric.
Felul cum va arăta buricul depinde de noroc, acest lucru nefiind condiţionat genetic. De aceea, aspectul buricului este folosit pentru a deosebi între ei gemenii identici, atunci când nu există nicio altă diferenţă. Aspectul buricului poate varia foarte mult ca formă, dimensiuni, adâncime etc. 90% dintre oameni au un buric concav, care se vede ca o mică gaură pe suprafaţa abdomenului. Restul persoanelor au un buric convex.
Nu se ştie de ce apare această diferenţă. Se ştie însă că nu depinde de felul cum este tăiat cordonul ombilical şi nici de felul cum se vindeca bontul ombilical. Chiar dacă unii bebeluşi fac hernie ombilicală, buricul lor revine la forma normală după vindecare, deci nu rămâne convex. La femeile însărcinate, uterul apasă pe peretele abdominal, împingând buricul în afară. De obicei, el revine la normal după naştere.