Bulgaria are șanse să intre în zona euro începând cu 2023: „Este un obiectiv pe deplin realizabil”

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
26/01/2020, 17:21
Bulgaria are șanse să intre în zona euro începând cu 2023: „Este un obiectiv pe deplin realizabil”
Șefa FMI susține că Bulgaria are șanse mari să intre în zona Euro din 2023 *foto: EPA/ politico.eu

De multe ori partenera României în subsolul clasamentului din Eurostat și singura noastră „rudă” mai săracă din Uniunea Europeană, Bulgaria a început să facă progrese vizibile care riscă să ne lase în urmă, pe ultimul loc din UE.

Ultimul astfel de progres îl reprezintă cel economic. Astfel, Bulgaria are șanse mari ca în 2023 să adere la Zona Euro, arată șefa Fondului Monetar Internațional – FMI, bulgăroaica Kristalina Georgieva.

Bulgaria, din 2023 în zona euro, un obiectiv „pe deplin realizabil”

Georgieva a precizat că intrarea Bulgariei în zona euro până în 2023 este un obiectiv „pe deplin realizabil”. Șefa FMI a declarat la postul public de radio bulgar că a evocat acest subiect cu președinta Băncii Centrale Europene (BCE) Christine Lagarde, în marja Forumului economic de la Davos.

„Christine Lagarde vede o dezvoltare pozitivă în ceea ce privește Bulgaria. Ea se așteaptă că aceste proiecte de aderare la Zona Euro să se realizeze așa cum este prevăzut”, a declarat Georgieva, potrivit hotnews.ro.

De asemenea, ministrul finanțelor din Bulgaria, Vladislav Goranov, a anunțat recent că țara vecină ar trebui să adere înainte de aprilie 2023 la mecanismul ratelor de schimb ERM II, denumit „antecamera euro”.

Este vorba de un cadru de reglementare bancar din Zona Euro și de sistemul de paritate fixă în care un stat trebuie să rămână doi ani înainte de a intra în Zona Euro.

Șefa FMI: „Bulgaria are intereseul să intre în zona Euro”

Cel mai sărac stat din UE, Bulgaria menține moneda sa, leva, ancorată de euro, din 1999, la o cotație fixă. Ori mecanismul ERM II prevede că moneda națională poate fluctua într-un palier de plus / minus 15% timp de doi ani înainte de adoptarea euro. Bulgaria aplică din 1997 un regim de austeritate fiscală care îi permite menținerea indicatorilor macro-economici stabili și un nivel redus al datoriei publice (28% din PIB în octombrie 2019).

„Bulgaria are interesul să intre în Zona Euro pentru a se baza pe capacitatea de protecție” a BCE deoarece „lumea devine în continuare mai turbulentă”, a mai adăugat Georgieva.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×