BNR lansează o nouă monedă de argint pentru a sărbători 100 de ani de la înființarea Operei Române din Cluj! Când va intra în circulație

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
13/02/2020, 16:43
BNR lansează o nouă monedă de argint pentru a sărbători 100 de ani de la înființarea Operei Române din Cluj! Când va intra în circulație
BNR lansează o nouă monedă dedicată celor 100 de ani de existență ai Operei Române din Cluj. Sursa foto: Facebook

În toamna anului trecut, Opera Națională Română din Cluj a îmbrăcat straie de sărbătoare, deschizându-și larg porțile pentru ca toți iubitorii muzicii culte să treacă pragul instituției, cu ocazia împlinirii unui secol întreg de existență și activitate artistică. Evenimentul este marcat inclusiv de Banca Națională a României, care anunță punerea în circulație a unei noi monede de argint cu tematică specială.

BNR sărbătorește 100 de ani de la înființarea Operei Române din Cluj printr-o nouă monedă

Potrivit comunicatului remis de reprezentanții instituției conduse de Mugur Isărescu, aceasta va fi disponibilă începând cu data de 17 februarie 2020, în schimbul sumei de 10 lei. Colecționarii români trebuie să știe că moneda respectivă va avea  un diametru de 37 mm, o greutate de 31,103 grame şi o formă rotundă cu cant zimţat.

În ceea ce privește aversul său, acesta prezintă imaginea clădirii Operei Române din Cluj, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, stema României, valoarea nominală „10 LEI” şi anul „2019”.

De asemenea, reversul monedei prezintă imaginea sălii de spectacole a instituției, inscripţia în arc de cerc „OPERA ROMANA DIN CLUJ” şi anul înfiinţării acesteia, ,,1919″.

Noua monedă vine la pachet cu broșuri de prezentare în română, engleză și franceză

Totodată, noua monedă de argint lansată de BNR cu ocazia împlinirii celor 100 de ani de existență a Operei Naționale Române din Cluj, una dintre cele mai prestigioase instituții de cultură din țara noastră, va putea fi achiziționată alături de broșuri de prezentare redactată atât în limba română, cât și în două dintre limbile de circulație internațională, engleză și franceză.

Trebuie spus că broșurile respective includ certificatul de autenticitate al emisiunii. Pe acesta se găsesc semnăturile guvernatorului BNR și casierului central.

În ceea ce privește tirajul pentru emisiune, acesta este de 300 monede din argint, iar preţul de vânzare ajunge la 395 de lei fără TVA.

Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede din argint se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României. Potrivit instituției conduse de Mugur Isărescu, noile monede au putere circulatorie pe întreg teritoriul României.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×