BNR a anunţat o nouă monedă în România! Va apărea pe 8 noiembrie

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
05/11/2019, 14:15
BNR a anunţat o nouă monedă în România! Va apărea pe 8 noiembrie
BNR lansează o nouă monedă specială. Sursa foto: capital.ro

Banca Națională a României introduce o monedă specială, care va fi lansată în circuitul numismatic începând cu data de vineri, 8 noiembrie 2019. Potrivit unui comunicat al instituției dat publicității recent, aceasta va avea ca temă „70 de ani de la stabilirea relaţiilor politico-diplomatice între România şi Republica Populară Chineză”.

BNR lansează o monedă specială

BNR informează că aversul monedei prezintă imaginea Castelului Bran, edificiu istoric simbolic pentru România, inscripţia în arc de cerc „România”, valoarea nominală „10 LEI”, anul de emisiune „2019” şi stema României. Reversul redă o parte din Marele Zid Chinezesc, construcţie istorică simbolică pentru Republica Populară Chineză, inscripţia circulară „Stabilirea relaţiilor Politico-Diplomatice între România şi Republica Populară Chineză” şi „1949”, anul stabilirii relaţiilor dintre cele două ţări. Totodată, tirajul maxim pentru această emisiune este de 500 de monede din argint.

În ceea ce privește prețul de vânzare, acesta este de 395 de lei, sumă în care este inclusă și taxa pe valoare adăugată, alături de certificatul de autenticitate. Lansarea în circuitul numismatic a noilor monede din argint se realizează prin sucursalele BNR din Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş.

Anunț important pentru românii cu credite în lei

În altă ordine de idei, BNR a făcut un anunț important pentru toți românii cu credite în lei. Mai concret, în primele zile ale lunii noiembrie, ROBOR la trei luni, indicele principal în fncție de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele românilor, a stagnat la 2,99%.

În schimb, ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor pentru credite ipotecare, a scăzut la 3,06%, de la 3,07%, valoare înregistrată în şedinţa anterioară. ROBOR (n.r. Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piaţa interbancară, iar creşterea acestui indicator va duce automat la un avans al ratelor.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×