Biserica Romano-Catolică vine cu recomandări pentru credincioși, în contextul epidemiei de coronavirus: „Apa și săpunul, prima minune”

Biserica Romano-Catolică vine cu recomandări pentru credincioși, în contextul epidemiei de coronavirus: „Apa și săpunul, prima minune”
Biserica Romano-Catolică a transmis o serie de recomandări, în contextul epidemiei de coronavirus. Sursa foto: mapio.net

După mesajul transmis de Patriarhia Română, prin care credincioșii sunt îndemnați să urmeze sfaturile autorităților, Biserica Romano Catolică a venit la rândul său cu recomandări pentru cetățenii români, în contextul epidemiei de coronavirus. Prin vocea purtătorului său de cuvânt, oamenii sunt sfătuiți să respecte cu sfințenie măsurile de urgență care se impun în astfel de cazuri.

Biserica Romano-Catolică, mesaj pentru credincioși. Apa și săpunul sunt „prima minune”

Într-un interviu acordat recent, preotul Francisc Doboș face apel la rațiune și le recomandă oamenilor să evite spațiile aglomerate. Totodată, enoriașii sunt invitați să participe la tradiționalele slujbe pe care sfinții părinți le vor oficia în următoarea perioadă în lăcașurile de cult din întreaga țară. S-au luat, însă, o serie de măsuri de precauție, pentru a evita contactul cu persoanele care ar putea fi infectate cu temuta bacterie denumită științific COVID-19.

Totodată, suntem îndemnați să respectăm cu mare atenție toate regulile de igienă transmise de specialiști, mai ales că apa și săpunul sunt „prima minune” la îndemâna oricui. Cât despre momentul în care dăm mâna celorlalți credincioși, obicei nelipsit înaintea Sfintei Împărtășanii, acesta va fi evitat în următoarea perioadă, de teama agentului patogen care produce victime pe zi ce trece în toate colțurile lumii.

Recomandările transmise de Biserica Romano-Catolică, în contextul epidemiei de coronavirus

Am intrat în Postul mare și-l trăim cu credință, dar și cu rațiune. Cu evlavie, dar și cu bun-simț. Credința, mersul la liturghie, spovada nu sunt interzise, dimpotrivă, dar astea înseamnă, în contextul actual, că avem nevoie de măsuri sporite de igienă.

Prima minune care este la îndemâna noastră este apa și săpunul, spălatul des pe mâini. Atunci când strănutăm, să ne acoperim fața, să nu ne atingem fața înainte să ne spălăm pe mâini. Măsurile de bun simț. Credința nu le împiedică, dimpotrivă.

Asta înseamnă că la liturghie evităm să atingem aghiazmatarul, nu aghiazma. Invităm oamenii la calm, prudență, dar la măsuri de igienă sporite. Prima minune e apa și săpunul. Le putem face noi, acasă. Și prudență în a-i atinge pe ceilalți.

De aceea, la Sfânta Liturghie, la momentul pe care îl avem înainte de Sfânta Împărtășanie, când le spunem oamenilor să dăruiască pacea și să-și dea mâna unul cu altul, îl evităm în această perioadă. Pentru că putem dărui pacea și prin inimă”, a declarat Francisc Doboș, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice din București.

Patriarhia Română recomandă evitarea sărutării icoanelor din biserică

În contextul riscului de contaminare cu coronavirus, Patriarhia Română le-a transmis credincioșilor o serie de recomandări pe care trebuie să le aibă în vedere atunci când participă la slujbele desfășurate în lăcașurile de cult din întreaga țară. Spre exemplu, reprezentanții BOR îi îndeamnă pe oameni să evite, cel puțin pentru moment, obiceiul sărutării icoanelor și să aducă de acasă propria linguriță în care le va fi oferită împărtășania.

„Menționăm că în Biserică Sfânta Împărtășanie se pregătește și se administrează totdeauna în condiții de igienă totală, iar icoanele sunt frecvent igienizate. Cei care se tem în această perioadă de îmbolnăvire pot evita temporar sărutarea icoanelor din biserică, însă pot săruta icoanele din propria casă”, se arată în comunicatul transmis de Patrarhia Română.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×