Avocatul Poporului, reacție fermă în cazul Ditrău! „Apariţia celor doi sri-lankezi a acutizat un conflict mai vechi”

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
07/02/2020, 13:09
Avocatul Poporului, reacție fermă în cazul Ditrău! „Apariţia celor doi sri-lankezi a acutizat un conflict mai vechi” GALERIE FOTO
Renate Webe, Avocatul Poporului, participa la o conferinta de presa. Sursa foto - ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Avocatul Poporului a oferit o primă reacție fermă în cazul Ditrău! Astfel, s-a constatat, în urma unei anchete făcute în judeţul Harghita, unde doi cetăţeni din Sri Lanka sunt angajaţi la o brutărie, că exista un conflict mai vechi între patronii firmei şi foşti angajaţi, iar apariţia celor doi cetăţeni străini l-a acutizat.

Avocatul Poporului, reacție fermă în cazul Ditrău!

Mai mult de atât, conflictul a luat amploare în mediul online, un rol având lipsa de informare a oamenilor, temerile nejustificate ale lor, dar şi preotul din localitate.

Trebuie specificat că, în cele din urmă, Avocatul Poporului a constatat că situaţia, gestionată corespunzător de primar, s-a calmat, iar muncitorii străini se simt în siguranţă acolo.

„Apariţia celor doi sri-lankezi a acutizat un conflict mai vechi”

„Apariţia celor doi cetăţeni sri-lankezi a acutizat acest conflict şi a condus la manifestări excesive şi intolerante din partea mai multor cetăţeni. Un rol însemnat l-au jucat si lipsa de informaţie, dar şi temerile nefondate ale localnicilor referitoare la statutul cetăţenilor străini angajaţi în cadrul agentului economic.

Nu în ultimul rând, reţinem conduita neadecvată a preotului capelan din comunitate care, de asemenea, a contribuit la aprofundarea conflictului”, arată Avocatul Poporului

Conform avocatului situaţia a fost posibilă şi în contextul unor informaţii eronate şi nefundamentate venite din surse mass-media. „Avocatul Poporului precizează că mare parte din conflict s-a derulat prin intermediul unei cunoscute reţele de socializare, fapt ce a condus la propagarea acestuia în mediul online.

Astfel, a fost observat faptul că vehemenţa manifestărilor neadecvate a dobândit amplitudine în spaţiul virtual. În timpul anchetei efectuate de reprezentanţii Avocatului Poporului, în cadrul discuţiilor purtate cu persoane din comunitatea locală, cu patronii brutăriei, cu cei doi muncitori din Sri Lanka, au constatat că situaţia se calmase.

Comunitatea regreta ca s-a ajuns într-o situaţie nedorită, cei doi muncitori se simţeau în siguranţă şi continuau să vină la lucru”, scrie în comunicat.

Reprezentanţii instituţiei Avocatul Poporului au constatat că primarul localităţii a gestionat corespunzător situaţia şi a depus toate diligenţele în vederea evitării escaladării conflictului. Mai mult decât atât, în vederea preîntâmpinării unor astfel de situaţii pe viitor, primarul din localitate a iniţiat un dialog cu cadre universitare de la Universitatea Babeş-Bolyai în vederea elaborării unor campanii de informare referitoare la prevenirea şi combaterea fenomenelor sesizate.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×