Categorie: Autor:

Avertisment de la BNR legat de un nou „boom” creditării

Oficialii BNR sunt îngrijoraţi de creşterea rapidă a numărului de români care apelează la credite. Banca Naţională a României (BNR) analizează oportunitatea de a interveni cu noi instrumente macroprudenţiale pentru evitarea unui nou boom în creditare, având în vedere creşterea creditării pentru persoane fizice cu 20% în doi ani, a declarat, luni, şeful Direcţiei Stabilitate Financiară din BNR, Eugen Rădulescu.

Directorul BNR a precizat că această creştere a creditării, de 20% în doi ani, este încă rezonabilă, însă una de 30% nu ar mai fi rezonabilă, potrivit Agerpres.

„Capacitatea populaţiei de a-şi onora serviciul datoriei s-a îmbunătăţit pe seama creşterii venitului disponibil şi a scăderii costului creditelor. Cu toate acestea, este nevoie de prudenţă. Este nevoie ca această creştere să fie monitorizată cum se cuvine de bănci şi de noi şi pot să vă spun că, în ceea ce priveşte Banca Naţională, noi analizăm măsura în care este nevoie, este util, este oportun să intervenim în acest proces cu noi instrumente macroprudenţiale, în vederea evitării repetării unui boom, a unei fericiri maxime, cum a fost până în 2008, dar care probabil nu se va repeta, pentru că atunci, încă în etapa post-comunistă, nu cunoscusem ce înseamnă recesiune”, a afirmat Rădulescu, într-o conferinţă de specialitate.

Oficialul BNR a făcut referire la o analiză a procesului de creditare din ultimii ani, din care a reieşit că reluarea acestei activităţi s-a realizat aproape exclusiv pe seama populaţiei.

„Creditul în lei pentru populaţie este singura porţiune care creşte semnificativ începând din 2013, cu 20% în acest interval de timp”, a spus Rădulescu.

Pe de altă parte, Eugen Rădulescu susţine că ar trebui mai degrabă să se stimuleze creditarea pe segmentul întreprinderi, pentru că ar genera o creştere economică mai sănătoasă. Pentru asta, însă, băncile trebuie să îşi pregătească mai bine personalul care se ocupă de intermedierea fianciară.

‘Am făcut studii, iar rezultatele nu au fost încurajatoare. Modul de acordare a creditului lasă de dorit. De multe ori se face mai mult de computer decât de analist, iar cei care lucrează în această zonă nu sunt aşa de bine pregătiţi profesional, ceea ce nu face bine nici băncii, nici clientului’, a subliniat directorul BNR.

Sursă: www.realitatea.net

Taguri: BNR