Autostrada de centură a Capitalei, mai scumpă decât autostrada prin munți a bulgarilor!

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
22/01/2020, 11:10
Autostrada de centură a Capitalei, mai scumpă decât autostrada prin munți a bulgarilor!
Autostrada de centură a Capitalei, mai scumpă decât autostrada prin munți a bulgarilor *foto: hotnews.ro

Faptul că traficul din București este sufocat nu mai este de mult o noutate. Una dintre măsurile care ar putea să mute o parte din acest calvar în afara orașului ar fi construcția noii centuri a Capitalei, șosea cu profil de autostradă.

Potrivit calculelor celor de la Money.ro, care dezvoltă informațiile celor de la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), un kilometru de autostradă la această șosea este mai scump decât ceea ce plătesc vecinii noștri bulgari pentru autostrada din munți care leagă Sofia de granița cu Grecia.

Autostrada de pe centura Bucureștiului, mai scumpă decât centura prin munți a bulgarilor

Astfel, potrivit sursei citate, construcția unui kilometru din centura Capitalei, șosea cu profil de autostradă, este estimat între 9,5 și 10,2 milioane de euro. În comparație, bulgarii plătesc 6,9 milioane de euro pe un kilometru la autostrada Struma, cea care traversează țara vecină din capitala Sofia și ajunge la granița cu Grecia, la Kulata.

O mare parte din această autostradă traversează o zonă muntoasă iar o porțiune de doi kilometri va fi tunel, care va costa 94,8 milioane de euro. Comparativ, centura Capitalei este toată pe zonă plată, care teoretic ar fi mai ușor de construit și mult mai ieftină.

Costul total al autostrăzii de Centură se ridică la 830,68 milioane de lei, fără TVA, ceea ce înseamnă 10,2 milioane de euro pe kilometru.

Lucrările la autostrada de Centură încep în acest an

Cel mai scump segment este lotul 1 aferent Centurii Sud, în lungime de 16,93 de kilometri. Informațiile CNAIR arată că acest tronson va fi gata în trimestrul II 2023. Deocamdată nu s-a dat drumul la construcție. Antreprenorul este compania Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret A.Ș. din Turcia.

Lotul 2 din Centura de Sud, în lungime de 16,3 kilometri, costă 9,2 milioane de euro pe kilometru. Finalizarea acestuia este prevăzută până la finele lui 2022. Constructorul este aceeași firmă din Turcia.

Lotul 3 din Centura Nord, în lungime de 17,97 de kilometri, costă aproape 9,9 milioane de euro pe kilometru. Termenul de finalizare este trimestrul IV din 2020, deși nici aici nu s-a lucrat un metru. Constructorul este asocierea Aktor din Grecia și Euro Construct Trading 98 din România.

Autostrada Struma din Bulgaria va avea în total aproape 173 de kilometri iar costul total este estimat la 1,2 miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×