Coaliția de guvernare din Germania vrea să mărească pensiile a aproape 4 milioane de oameni cu 447 de euro! Cel care a făcut public proiectul coaliției de guvernare este ministrul Federal al Muncii și Asistenței Sociale din Germania, Hubertus Heil.
Demersul autorităților este unul de miliarde de euro, la propriu, și este gândit pentru a veni în ajutorul persoanelor care au lucrat toată viața pentru un salariu mic. ”Mulți oameni care au lucrat toată viața ajung beneficiari de venit minim garantat, din cauza salariilor lor scăzute. Vreau să schimb acest lucru”, a spus politicianul SPD pentru publicația Bild am Sonntag. ”Cineva care a muncit din greu vreme de zeci de ani are dreptul să obțină mult mai mult decât cineva care nu a lucrat. Este o chestiune de respect pentru munca de o viață”, a adăugat Heil.
Uniunea și SPD au convenit, în acordul lor de coaliție, că noua pensie de bază ar trebui să garanteze un venit la bătrânețe cu zece procente mai mare decât venitul minim garantat. Această pensie majorată ar trebui să o primească toți cei care au 35 de ani de contribuții, cuplați cu ani necontributivi, cum ar fi cei pentru creșterea copiilor sau îngrijirea bătrânilor. Heil a spus că se așteaptă la costuri anuale de câteva miliarde de euro. ”Obiectivul meu este să îl finanțăm din venituri fiscale. Cine a câștigat doar un salariu minim, primește cea mai mare reevaluare, de 447 de euro. Dar și la pensiile persoanelor cu venituri mici, care sunt ușor peste salariul minim, vrem să adăugăm mai mult”, a declarat ministrul, pentru Bild am Sonntag”, a precizat el.
Pensiile se impozitează însă în Germania. Cât din pensie se impozitează, se calculează la începutul acordării pensiei. Suma rămâne fixă până la sfârșitul vieții, nu însă și măririle de pensie, a căror impozitare se calculează ulterior, separat. De exemplu, unei persoane ieșite în 2017 la pensie, 74% din aceasta i-a fost fixată pentru impozite. Cine iese în 2019 la pensie, plătește impozit pe 78% din ea. Iar în 2040, toate pensiile vor fi impozitate integral.