Un bazin, o piscină sau chiar apa unui lac sunt numai bune de bălăceală în zilele toride, însă ele pot ascunde adevărate pericole pentru sănătate. Medicul dermatolog Sebastian Pop a vorbit, pentru RomaniaTV.net, despre bolile pe care le putem contacta atunci când mergem la ştrand.
„Deşi este plăcut să te răcoreşti în apa piscinei sau într-un lac pe timpul verii, acestea pot ascunde diverse bacterii, viruşi sau fungi, care declanşează aşa numitele „boli de piscină”. Chiar dacă nu sunt extrem de periculoase, acestea pot fi extrem de deranjante dacă nu sunt tratate corespunzător. În combinaţie cu un mediu cald şi umed, aceste infecţii pot fi şi mai agresive. Chiar şi în piscine unde se păstrează un PH constant şi se foloseşte clor pentru igienizare, există germeni care pot supravieţui, precum unele familii de Chlamydii. De aceea, în cazurile în care dezvoltăm după piscină o conjunctivită cu roşeaţă şi arsuri puternice, este obligatoriu să mergem la un dermatolog sau oftalmolog”, a declarat, pentru RomaniaTV.net, Sebastian Pop, medic dermatolog.
Şi apele naturale, precum râurile sau lacurile, pot ascunde adevărate pericole pentru sănătate, deoarece pot fi contaminate cu excremente de animale sau deşeuri din canalizări.
„În lacuri sau ape naturale există uneori paraziţi care pot declanşa reacţii pe piele, de multe ori autolimitate, omul nefiind de regulă gazda acestora, ci animalele. Chiar şi aşa, temporar pot apărea reacţii de tip alergic/eczematos pe piele după o baie în natură”, spune medicul dermatolog.
Potrivit medicului Sebastian Pop, „pentru a preîntâmpina astfel de reacţii, este bine să ne hidratăm pielea corespunzător înainte şi după baie, să avem grijă să nu intrăm în apă prea des cu răni la nivelul tegumentului, să facem duş după ce intrăm intr-o baie publică şi dacă apar semne îngrijorătoare pe piele, să căutăm ajutorul unui medic dermatolog”.
Mai mult, pentru a evita orice fel de îmbolnăvire, specialiştii recomandă să mergeţi în locuri special amenajate, să evitaţi pe cât posibil să înghiţiţi apa şi să nu lăsaţi apa să vă intre în urechi sau ochi. Pentru a preveni inflamaţiile urechilor puteţi folosi dopurile de urechi. De asemenea, este indicat ca după baie să se spele pe ochi cu apă rece şi săpun şi să se poarte şlapii proprii atunci când se iese din apă, pentru a nu contacta dermatoze infecţioase.
Totodată nu trebuie uitat faptul că dacă staţi prea mult la soare, vă puteţi alege cu arsuri pe piele sau cu insolaţie. Astfel că, specialiştii recomandă evitarea expunerii la soare între orele 11 – 17 şi folosirea cremelor de protecţie.
Sursă: www.romaniatv.net