Arsenie Boca, ucis de Nicolae Ceauşescu? Adevărul despre moartea Părintelui, la 30 de ani distanţă

Mirela Apostol   
în Stiri mondene
27/11/2019, 16:00
Arsenie Boca, ucis de Nicolae Ceauşescu? Adevărul despre moartea Părintelui, la 30 de ani distanţă
Nicolae Ceauşescu l-ar fi ucis pe Arsenie Boca. Sursa foto: Ştirescu.ro

Pe 28 noiembrie 1989, se stingea din viaţă Arsenie Boca, născut sub numele de Boka Zian-Vălean. Istorisirile despre ultimele zile din viaţa sa amintesc de faptul că părintele era foarte slăbit şi refuza să mănânce.

Arsenie Boca ar fi murit pe 28 noiembrie din cauza lui Nicolae Ceauşescu

I-a stat aproape pe patul de moarte Ioana Sângeorzan, despre care se ştia că ar fi fost o iscoadă a securităţii, după ce a fost lăsat fără Julieta. Despre cea din urmă se ştia că a fost cea mai dragă persoană din viaţa lui Arsenie şi că şi-ar fi găsit sfârşitul din cauza lui Nicolae Ceauşescu. În decembrie 1988, Arsenie Boca suferă un infarct în chilia sa şi reuşeste să supravieţuiască, însă după două luni, în februarie 1989, o paralizie facială şi una a piciorului stâng îl va ţintui la pat. Îi era foarte greu să mai vorbească, iar în ţară s-a răspândit zvonul că ar fi fost iradiat în urma unui ordin dat de Nicolae şi Elena Ceauşescu.

Starea i s-a alterat treptat şi ajunsese să aibă o barmă mare, sârmoasă, iar în cele din urmă a refuzat să mai mânânce. Avea să moară pe 28 noiembrie 1989, într-o zi de sărbătoare. De Sfântul Cuvios Mucenic Ştefan cel Nou, cu care avusese o legătură specială. În trecut, i-a pictat acestuia martiriul în Biserica de la Drăgănescu.

Înmormântat la Mănăstirea Prislop, pe 4 decembrie

Poveştile din acea perioadă amintesc de o minune care s-ar fi petrecut chiar la înmormântare. Deşi trecuse o săptămână de la momentul morţii lui Arsenie Boca, acesta şi-ar fi deschis ochii în timpul drumului către Prislop, acolo unde îşi doarme somnul de veci. Cu ochii deschişi şi obrajii rumeni, cu sicriul incredibil de uşor pentru oamenii care l-au cărat, Arsenie Boca avea să înfăptuiască ultima sa minune, în ultima zi înainte de a fi înmormântat. A fost dezhumat de oamenii Securităţii pentru a se asigura că acela este locul unde a fost înmormântat. La Prislop a devenit acum loc de pelerinaj pentru credincioşii din întreaga ţară şi nu numai.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×