Anunțul neașteptat al francezilor la adresa Laurei Codruța Kovesi: ”O mică revoluție”

Jurnaliștii francezi au făcut un anunț surprinzător. Aceștia au făcut o comparație a situației create între Laura Codruța Kovesi și Jean-Francois Bohnert, în cadrul Le Monde. Totul s-a dezbătut într-un material cu numele de „Alegerea unui procuror roman pentru a conduce Parchetul European ar fi un simbol puternic”. Semnalul a fost unul destul de puternic, mai ales că a venit din partea publicației în cauză și că Jean-Francois Bohnert a fost contracandidatul lui Kovesi.

Francezii, despre Laura Codruța Kovesi și Jean-Francois Bohnert

„Desemnarea unei personalități din fostul bloc comunist, susținută de juriști competenți și cărora nu li se poate reproșa nimic din cele 22 de state membre, ar arăta angajamentul UE față de statul de drept”, a scris Le Monde, printre altele. Aceștia au mai pus în vedere situația în care Kovesi ar fi prima româncă ce ar ocupa o poziție destul de importantă în Uniunea Europeană.

„Această mică revoluție se anunță a fi sensibila din punct de vedere politic, știind că cel puțin trei lideri europeni sau apropiați ai lor (Viktor Orban din Ungaria; Andrej Babis din Cehia si Liviu Dragnea din Romania) sunt implicați în dosare de fraudare a fondurilor europene. Și toate se întâmplă în țări în care justiției i se pun bețe în roate.”

Francezii, anunț despre Laura Codruța Kovesi

Le Monde, despre Laura Codruța Kovesi: „a castigat ura pe termen lung”

Jurnaliștii francezi au trecut în revistă faptul că în cazul Laurei Codruța Kovesi „a castigat ura pe termen lung a Partidului Social Democrat, aflat la putere” si ca Liviu Dragnea a reusit chiar concedierea acesteia în anul 2018. „În ciuda popularității sale, procurorul este obligat să se supuna deciziei. Dar ea și-a dovedit rezistența obținând sprijinul deputaților europeni.” 

„Numirea sa va pune liderii UE în poziția de a nu lua în considerare dorințele ferm exprimate ale unui guvern care la începutul lunii ianuarie a preluat președinția rotativa a Consiliului Uniunii Europene. Din fericire, cutumele UE de a face un compromis și de a respecta voința unui stat membru nu predomina întotdeauna. În 2017, liderii UE au ignorat obiecțiile guvernului polonez și au făcut o mișcare corectă, numindu-l pe Donald Tusk ca președinte al Consiliului European. Ei ar trebui să procedeze la fel acum și să îi dea funcția lui Kovesi”, arată Financial Times într-un material.