Grevă la metrou joi, 15 noiembrie, timp de două ore. Metrorex va bloca traficul de dimineață

Maria Cristina   
în Stiri de ultima ora
13/11/2018, 19:18
Grevă la metrou joi, 15 noiembrie, timp de două ore. Metrorex va bloca traficul de dimineață
Anunț oficial Metrorex. Greva la metrou rămâne stabilită. În ce zile trebuie să eviți metroul

Metrorex a anunțat, iar greva de la metrou rămâne stabilită. după ce negocierile cu sindicaliștii au eșuat, Metrorex amenință cu declanșarea unei greve de avertisment. Ion Rădoi, liderul sindical, declară că s-a ajuns la un consens de 93% pentru declanșarea grevei. „Ar fi fost probabil 100% dacă unii nu ar fi fost în concedii, însă este suficient 50% plus unu, mai spune el”, a declarat acesta.

„Luni avem ședință și apoi în 48 de ore putem declanșa greva de avertisment, ceea ce înseamnă joi dimineața”, potrivit liderului sindical, Ion Rădoi.  Metrorex nu și-ar dori să declanșeze greva, dar până atunci negocierile vor continua.  „Conform legii, negocierile continuă”, mai adaugă Rădoi.

UPDATE, 13 noiembrie: Cei din Capitală vor fi nevoiți să circule cu alte autoturisme, pentru că în dimineața de joi, 15 noiembrie, Metrorex anuntă grevă de advertisment între orele 04:00-06:00. „Este durata maximă permisă de lege pentru o grevă de avertisment, şi este momentul când putem apela la ea având în vedere că la acele ore numărul călătorilor este totuşi mai mic, între 20 şi 30 de mii de călători. Problema cu adevărat serioasă va fi dacă se va ajunge la greva generală, în condiţiile în care între orele 04.00 – 16.00 vorbim de aproximativ 500.000 de călători”, a declarat președintele Unirii Sindicatului Liber din Metrou.

UPDATE, 12 noiembrie, ora 13.00: La negocierile de luni cu șefii Metrorex, conducerea instituției a oferit o majorare salarială de doar 18 la sută, după ce angajații au coborât cererea de la 42 la 21 la sută. Sindicaliștii au considerat drept neserioasă oferta oficialilor instituției. Potrivit liderului sindical, greva de la metrou ar putea să se declanșeze joi, ceea ce ar produce paralizarea traficului în Capitală, dacă e să ne luăm după exemplele din anii trecuți.

Sindicaliștii sunt hotărâți să pornească greva de la metrou

Liderul sindical afirmă că sindicatul își dorește o majorare salarială de 41%, dar și ameliorarea siguranșei în transportul cu metroul. Regia de transport a vrut să facă o majorare salarială de 18%, dar sindicaliștii nu au fost mulțumiți.

„Creșterea de 42 % cerută de sindicat depășeste limita bugetului și potrivit reglemetărilor legale, nu poate fi acordată pentru că:

  • Ordonanța nr. 26/2013 prevede că societățile comerciale și regiile cu capital majoritar de stat nu pot mări salariul mediu brut lunar cu mai mult de 60% din creșterea productivității muncii;

Ce salarii au angajații Metrorex

„Salariul de bază al angajaților angajaților Metrorex a crescut în 2015 cu 10%, în 2016 cu 10%, iar de la 1.11.2017 cu 12%.  Salariul de bază a fost ajustat cu încă 21%, astfel încât să acopere influențele aplicării OUG 79/2017 privind trecerea unor contribuții obligatorii din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, cu aplicabilitate din 1.01.2018”, spune regia.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×