Anunț îngrijorător. Cea mai mare parte a României ar putea fi înghițită de ape

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
17/12/2019, 11:06
Anunț îngrijorător. Cea mai mare parte a României ar putea fi înghițită de ape
Litoralul românesc va fi înghițit de ape până în 2050. Sursa foto: captură Antena 3

Până în anul 2050, bucăți imense de uscat din România şi din întreaga lumea vor fi acoperite, pur și simplu, de ape, făcând ca peste 150 de milioane de oameni să aibă de suferit. Acesta este semnalul de alarmă de-a dreptul îngrijorător pe care îl trag sute de cercetători de la universități faimoase din lume.

Delta Dunării și o bună parte din litoralul românesc, în pericol să dispară până în 2050

Mai concret, potrivit specialiștilor, printre regiunile expuse riscului de a dispărea definitiv se numără și Delta Dunării, una dintre cele mai apreciate obiective turistice din țara noastră. Nici litoralul românesc nu se află într-o situație mai bună, întrucât nivelul Mării Negre a crescut deja cu 20 de centimetri, susțin cercetătorii de la Institutul Național Grigore Antipa.

În plus, zone întregi de la Sfântul Gheorghe până la Gura Portiței vor fi și ele acoperite cu apă. De altfel, ca urmare a creșterii nivelului Mării Negre, sute de hectare au fost deja înghițite de apă. Harta realizată de specialiști americani arată că porțiuni însemnate din Mamaia, zona orașului Constanța, Agigea, Eforie, 2 Mai și Vama Veche vor fi grav afectate în următorii ani.

Vara trecută, valurile mari au înghițit plajele

O astfel de situație a fost întâlnită și vara trecută pe malul Mării Negre, unde valurile mari au înghițit, practic, bună parte din plaje, spre surprinderea turiștilor prezenți pe litoral. În plus, au adus cu ele tone de alge, înflorite exagerat de mult din cauza apei foarte calde. De altfel, oamenii s-au plâns de acest aspect pe toată durata sezonului estival.

În urma condițiilor meteorologice din zilele de vară, fenomenul de înflorire algală a înregistrat valori crescute pe întreg litoralul. Potrivit autorităților, în doar câteva zile erau strânse peste 3.000 de tone de alge. În condiţii de val, linia țărmului poate înainta pe suprafața de plajă cu mai mult de cinci metri, fâșie care trebuie să fie liberă la linia țărmului pentru ecologizare și pentru mașinile aparținând MAI.

În aceste condiții meteorologice mai sus pe unele porțiuni de plajă și în funcție de profillul geomorfologic al acesteia, accesoriile turistice fixe pot fi pentru o perioadă în bătaia valurilor”, completează specialiştii.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×