Anunţ de ultimă oră în legătură cu şomajul tehnic. De când pot fi depuse solicitările UPDATE

Marian Popovici   
în Stiri de ultima ora
30/03/2020, 20:16
Anunţ de ultimă oră în legătură cu şomajul tehnic. De când pot fi depuse solicitările UPDATE
Anunţ de ultimă oră în legătură cu şomajul tehnic. De când pot fi depuse solicitările SURSA FOTO: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a spus că de la începutul lunii aprilie angajatorii pot depune solicitările pentru plata şomajului tehnic la ANOFM sau ANPIS, după caz, şi vor primi banii din care se vor face plăţile pentru angajaţi, anunţă news.ro

Anunţ de ultimă oră în legătură cu şomajul tehnic. De când pot fi depuse solicitările

UPDATE, ora 20.17: Şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a anunţat luni seara că de marţi pot fi depuse cererile pentru şomaj tehnic.

„S-a reglementat șomajul tehnic. Începând de mâine (n. r marți), angajatorii pot depune cererile la Ministerul Muncii. Ceilalți angajați PFA, profesii liberale, vor putea să depună cereri pentru indemnizația de șomaj tehnic la Ministerul Muncii, la APIS”, a declarat Ionel Dancă.


„Aş dori să fac următoarea precizare: s-a vorbit mai devreme despre rambursarea cheltuielilor de către Comisia Europeană şi aş vrea să clarific pentru opinia publică următoarele:

acest mecanism de rambursare priveşte exclusiv relaţia Ministerul Muncii – AJOFM – ANPIS – Ministerul Fondurilor Europene şi Comisia Europeană.

Nu are niciun impact asupra solicitanţilor noştri, pentru că în spaţiul public s-a vorbit despre faptul că fondurile pentru şomaj tehnic ar fi avansate de angajator şi ulterior rambursate de stat, din bani publici naţionali sau de la Comisie”, a afirmat, în şedinţa de Guvern de luni Violeta Alexandru.

„Angajatorii, începând cu primele zile ale lunii aprilie, pot depune solicitările”

Ministrul Muncii a explicat care este procedura de urmat de angajaţii care rămân în şomaj tehnic:

„Nu, situaţia este următoarea: angajatorii, începând cu primele zile ale lunii aprilie, pot depune solicitările, după caz, la ANOFM pentru aceia care au angajaţi prin contracte individuale de muncă.

Iar la ANPIS pot depune solicitările pentru celelalte forme de angajare, mai puţin contractele individuale de muncă, şi vor primi banii din care vor face plăţi către angajaţi”, a spus ministrul Muncii.

„Decizia este de a plăti din bugetul fondului de șomaj 75% din salariul brut”

Ludovic Orban a anunţat în urmă cu o săptămână decizia Guvernului de a suporta cheltuielile cu şomajul tehnic a angajaţilor care se află în această situaţie: „Vrem să asigurăm plata șomajului tehnic din bugetul Ministerului Muncii prin intermediul ANOFM, prin bugetul de șomaj.

Este clar că foarte multe companii sunt afectate direct de epidemie și multe companii nu au capacitatea pentru a asigura plata salariilor angajaților. Exista riscul ca angajații să fie trimiși în șomaj, să fie dați afară sau să li se suspende contractele de muncă.

Decizia este de a plăti din bugetul fondului de șomaj 75% din salariul brut, cât este indemnizația lunară în șomaj tehnic. Dar nu mai mult de atât. Avem două categorii de angajatori. Prima categorie: cele care au fost afectate direct de decretarea stării de urgență: hoteluri, restaurante. Aceste companii, ca urmare a restricțiilor, este clar că nu își pot plăti angajații. Ca atare, angajații vor beneficia de plata indemnizației de 75%”, a spus Orban.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×