Anunţ de la Guvern despre creşterea salariului minim: “O decizie va fi luată până la finalul lunii”

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
11/11/2019, 14:16
Anunţ de la Guvern despre creşterea salariului minim: “O decizie va fi luată până la finalul lunii”
Guvernul analizează posibilitatea creșterii salariului minim. Sursa foto: romanialibera.ro

Creșterea salariului minim, una dintre prioritățile Guvernului liberal condus de Ludovic Orban, va fi analizată până la sfârșitul acestei luni, anunță Ionel Dancă, șeful Cancelariei prim-ministrului. Potrivit acestuia, o decizie finală va fi luată în urma consultărilor cu partenerii sociali, patronatele și sindicatele din țară.

Guvernul va lua o decizie în privința creșterii salariului minim până la sfârșitul lunii

Analiza pe care actualul Executiv o are în plan pentru zilele următoare vizează  creșterea economică din acest an, indicele de productivitate, dar și nivelul inflației. Totodată, oficialul susține că vor fi luate în calcul mai multe scenarii referitoare la majorarea salariului minim, măsură ce ar urma să intre în vigoare pe data de 1 ianuarie 2020.

De altfel, într-un interviu acordat înaintea alegerilor prezidențiale de duminică, premierul a fost chestionat pe marginea acestui subiect și a confirmat la rândul său intenția Guvernului de a crește salariul minim brut la nivelul întregii țări. Totodată, Ludovic Orban a precizat că urmează să fie lansată cât mai curând în dezbatere o procedură clară privind majorările care să se aplice de la an la an.

Anunțul șefului Cancelariei prim-ministrului

Astăzi, prim-ministrul Ludovic Orban a avut o ședință cu ministrul Finanțelor și ministrul Muncii pentru a fi analizată creșterea salariului minim. A fost evaluată propunerea vechiului Guvern și s-au făcut analize asupra impactului pe care această măsură va afecta mediul economic. Principalele direcții pentru creșterea salariului minim în 2020 vor avea în considerare o serie de factori economici.

În această analiză se va ține cont de creșterea economică pe anul în curs, de inflație și mai ales impactul economic pe care îl va avea, dar și a modului în care va influența piața forței de muncă. O decizie va fi luată după consultarea partenerilor sociali, a patronatelor, a sindicatelor, iar obiectivul guvernului Orban este ca această măsură să fie pusă în dezbaterea publică și adoptată până la sfârșitul lunii noiembrie”, a declarat Ionel Dancă, șeful Cancelariei prim-ministrului.

Premierul a venit ulterior cu precizări şi a spus că „evident, va fi o creștere a salariului minim. Am convenit ca un grup de specialiști din Ministerul Finanțelor, din structura SGG și din Ministerul Muncii să pregătească un studiu de impact. Ne interesează mai mulți parametri”.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×