ANM: Jumătate de țară intră sub cod portocaliu de vânt puternic. La munte va fi cod roșu

Adrian Ilie   
în Stiri de ultima ora
23/02/2020, 12:09
ANM: Jumătate de țară intră sub cod portocaliu de vânt puternic. La munte va fi cod roșu
Vânt puternic în nordul țării Sursa foto: pixabay.com

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod portocoliu de vânt puternic pentru Moldova, Transilvania, Maramureș, și părțile nordice din Crișana și Dobrogea, transmite HotNews.

Cod galben în sud

Codul portocaliu este valabil de duminică seara, ora 22.00, până luni la ora 18: „Din seara zilei de duminică, 23 februarie, vântul se va intensifica treptat în cea mai mare parte a ţării. La munte vor fi rafale de 80…100 kilometri pe oră, iar în Transilvania, Moldova, Maramureş şi nordul Crişanei viteza vântului va atinge 65…80 kilometri pe oră şi pe arii restrânse 85…90 kilometri pe oră. În celelalte regiuni vor fi intensificări locale şi temporare, în special pe parcursul zilei de luni (24 februarie), cu viteze în general de 55…70 kilometri pe oră”.

De mâine, sunt așteptate ploi și chiar ninsori la munte în mai multe județe din țară: „În intervalul menţionat vântul va avea intensificări la munte, iar la altitudini de peste 1.500 m rafalele vor atinge 80…90 kilometri pe oră. În a doua parte a zilei, în nordul Carpaţilor Orientali va ninge viscolit”.

Vântul va avea viteze între 80 și 95 km/h, iar în cursul zilei de luni va ajuns și la 90-100 km/h în Moldova și Dobrogea.

În partea de sud a țării, viteza vântului va fi între 55 și 70 de km/h, motiv pentru care ANM a emis cod galben pentru aceste regiuni.

Vânt de până la 180 km/h

Pentru Carpații Meridionali și de Curbură a fost emis cod roșu pentru ziua de luni, de la ora 02.00 la ora 18.00. La altitudini, vântul va ajunge la 140-180 de km/h, ningând viscolit și cu reducerea vizibilității aproape de zero.

De altfel, ninsorile viscolite vor afecta și Carpații Orientali, la altitudini de peste 1600 metri, iar vântul va avea rafale de 110-130 km/h.

Așadar, din această seară, cu precădere de mâine dimineață, zona montană va fi sub un cod portocaliu de vreme extrem de severă, specifică iernii. „Temporar va ninge viscolit, diminuând semnificativ vizibilitatea, la început în Carpaţii Orientali, apoi şi în restul zonei montane, la altitudini în general de peste 1.600 m”, anunță cei de la ANM.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×