Categorie: Autor:

ANM a emis cod roşu de avalanşă în zonele montante! Atenţie, turişti

Iarna și-a intrat în drepturi în forță, iar ANM transmite acum un avertisment pentru cei aflați la munte: s-a activa primul cod roșu de avalanșă din acest sezon rece.

Cod roșu de avalanșă la munte. Avertisment de la ANM

În continuare ninge în mai multe locuri din țară, chiar și în sud unde au fost temperaturi record până mai ieri. Autoritățile îi informează pe români să fie foarte atenți la drum în aceste ore și zile, căci traficul se desfășoară cu dificultate.

Conform estimărilor făcute de meteorologi, în mai multe zone montane riscul de producere a avalanșelor este crescut datorită stratului gros de zăpadă care se va depune și a viscolului anunțat pentru zilele care urmează.

Turiștii din Munții Bucegi nu trebuie să se aventureze prea mult în următoarele ore

În Munții Făgăraș, de pildă, se vor depune în jur de 20 de centimetri de nea, iar vântul va crea probleme pentru turiștii aflați la schiat. Stratul instabil de zăpadă plus viscolul puternic pot duce la avalanșe.

Vizați sunt și turiștii care colindă zilele acestea Munții Bucegi. Acolo se vor depune aproximativ 20 de centimetri de zăpadă, iar la altitudini de peste 1.800 de metri riscul de formare a avalanșei este crescut.

Situația din Bucegi este și mai periculoasă întrucât noul strat de zăpadă de 20 de centimetri, ceva mai slab, s-a depus peste vechiul strat înghețat.

Vremea specifică iernii face ravagii în mai multe județe. În Suceava drumurile au fost acoperite în integralitate de omăt, iar la Sibiu ninge și acum.

Ninsorile provoacă probleme pe mai multe șosele din Suceava, Botoșani, Iași, Vaslui, Covasna, Buzău, Brașov, Prahova, Argeș, Sibiu, Gorj, Vâlcea și Hunedoara la această oră.

A nins considerabil și în București și Constanța, însă datorită temperaturilor pozitive ceva mai mare față de județele de munte, aici neaua nu va rezista.

Ninsorile vor reveni mai puternic fix în prima zi din noul an, pe 1 ianuarie, în special în județele de deal și munte.