ANM a emis alertă de COD ROȘU! Risc maxim de avalanșă

Alexandra Chivu   
în Stiri de ultima ora
16/12/2018, 12:15
ANM a emis alertă de COD ROȘU! Risc maxim de avalanșă GALERIE FOTO
ANM a emis alertă de cod roșu, iar riscul maxim de avalanșă are un grad ridicat de -4

ANM a emis alertă e cod roșu, iar riscul maxim de avalanșă are un grad ridicat de -4. Alarma experților meteo este cuprinsă între data de 16 decembrie, începând cu ora 20:00, terminându-se pe data de 17 decembrie, la ora 20:00.

Vremea se menține închisă, cerul va fi noros și va continua să ningă în zona montană. La altitudini mai mici, de 1.500 de metri, pot fi și precipitații mixte, care favorizează depunerea de polei. Cantitățile de precipitații vor fi însemnate, acestea depășind local 10 l/mp și izolat cu 15 l/mp.

ANM a emis alertă de COD ROȘU!

Astfel, stratul de zăpadă va crește cu 15-20 cm. Vântul va prezenta intensificări temporare cu rafale cuprinse între 45-55 km pe oră, iar zona înaltă peste 70 de kilometri pe oră, viscolind și spulberând zăpada.

Vremea se menține închisă, cerul va fi noros și va continua să ningă în zona montană
La altitudini mai mici, de 1.500 de metri, pot fi și precipitații mixte, care favorizează depunerea de polei

La peste 8.000 de metri, temperaturile minime vor fi cuprinse între -8 și -6 grade Celsius, iar cele maxime, de mâine, vor fi între -4 grade și -2 grade Celsius. Sub 1.800 de metri, temperaturile minime vor fi cuprinse între -6 și -3 grade Celsius. Mâine, temperaturile maxime vor fi cuprinse între -2 și 1 grad Celsius.

Experții meteo au anunțat risc mare de avalanșă

Pe fondul ninsorilor considerabile anunțate în următoarele două zile, stratul de zăpadă nou format va fi puțin stabilizat, fiind de tip pulver. Actualul strat de zăpadă are însă rezinstență scăzută și coeziune slabă între cristale sau cu straturi mai vechi.

Salvamont România: ” În ultimele 24 de ore s-au primit 19 apeluri de urgență”

În ultimele 24 de ore s-au depus peste 20 de centimetri de zăpadă, izolat, de zăpadă proaspătă generând un strat puțin stabilizat. Peste acesta însă se va depune un nou strat, în general, care va trece de 30 de centimetri, ce se va construi din zăpadă relativ umedă.

Cu toate acestea, Salvamont România a anunțat că sezonul se practicare a sporturilor de iarnă a debutat în forță, însă nu în cel mai fericit fel. În ultimele 24 de ore, s-au primit 19 apeluri de urgență, fiind cele mai multe pentru salvamontiștii din Lupeni.

ANM a emis alertă de COD ROȘU! Risc maxim de avalanșă

”O zi plină pentru salvamontişti, semn că sezonul de practicare a sporturilor de iarnă a debutat în forţă, dar nu neapărat în cel mai fericit fel. În ultimele 24 de ore, la Dispeceratul Naţional Salvamont, s-au primit 19 apeluri de urgenţă”, au anunțat reprezentanții Salvamont România, duminică dimineață.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×