Angajații cu copii mici vor avea un program flexibil de muncă. De când intră în vigoare directiva europeană

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
31/01/2020, 19:49
Angajații cu copii mici vor avea un program flexibil de muncă. De când intră în vigoare directiva europeană
Angajații cu copii mici vor avea un program flexibil de muncă. Sursa foto: qbebe.ro

Angajatorii din România vor fi obligați să facă un program de muncă flexibil pentru angajații lor care au copii până în vârsta de 8 ani. România trebuie să se alinieze la noua directivă europeană care are menirea de a ajuta în special femeile cu copii să rămână în câmpul muncii.

Angajații cu copii mici vor avea un program flexibil de muncă

Directiva europeană a fost aprobată în luna august a anului 2019, iar autorităţile legiuitoare din statele membre au termen până la august 2022 să transpună actul european în legislaţiile naţionale, potrivit zf.ro.

Potrivit directivei, ce vizează drepturile angajaţilor europeni cu copii mici cu vârsta de până la 8 ani, cei ce se încadrează şi vor să beneficieze de prevederile actului european vor trebui să ceară superiorilor crearea programului de muncă flexibil.

Angajații trebuie să ceară angajatorului un program flexibil

„Echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată rămâne însă o provocare considerabilă pentru mulţi părinţi şi lucrători care au responsabilităţi de îngrijire, în special din cauza prevalenţei în creştere a programului de lucru prelungit şi a orelor de lucru în schimbare, care are un impact negativ asupra ocupării forţei de muncă în rândul femeilor.

Un factor major care contribuie la subreprezentarea femeilor pe piaţa muncii este dificultatea de a găsi un echilibru între obligaţiile profesionale şi cele familiale.

Atunci când au copii, femeile lucrează, de obicei, mai puţine ore în locuri de muncă remunerate şi petrec mai mult timp îndeplinind responsabilităţi de îngrijire neremunerate.

Faptul de a avea o rudă bolnavă sau aflată în îngrijire s-a dovedit, de asemenea, că are un impact negativ asupra ocupării forţei de muncă în rândul femeilor, unele femei ieşind complet de pe piaţa muncii”, se arată în textul Directivei europene cu nr. 1.158/2019.

Directiva Uniunii Europene vine cu propunerea ca părinții cu copii până în 8 ani să poată munci inclusiv de acasă, acolo unde este posibil acest lucru.

„În acest scop şi având în vedere nevoile lucrătorilor, aceştia au dreptul de a solicita formule flexibile de lucru în scopul de a-şi adapta modurile de lucru, inclusiv prin utilizarea, acolo unde este posibil, a unor formule de muncă la distanţă, a unor programe de lucru flexibile sau a unei reduceri a timpului de lucru pentru acordarea de îngrijiri”, mai precizează directiva respectivă.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×