Analiza unei morţi misterioase. Decesul doctorului Li Wenliang a creat furie printre chinezi. Autoritățile de la Beijing se tem de o revoltă!

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
07/02/2020, 12:29
Analiza unei morţi misterioase. Decesul doctorului Li Wenliang a creat furie printre chinezi. Autoritățile de la Beijing se tem de o revoltă!
Decesul lui Li Wenliang, doctorul care a observat prima oară epidemia de coronavirus, a creat furie printre chinezi *foto: colaj twitter

Moartea doctorului Li Wenliang, cel care a avertizat autoritățile chineze despre prezența coronavirusului și a fost imediat sancționat de autorități, a creat o tensiune enormă în societatea chinezească, în contextul în care epidemia din China face în continuare ravagii.

Decesul medicului Li Wenliang a creat panică în sânul regimului de la Beijing

Autoritățile comuniste încearcă din răsputeri să oprească revolta care are loc pe internet în sânul populației Chinei, pe fondul decesului doctorului oftalmolog din Wuhan.

Vestea că medicul Li Wenliang a murit a creat o revoltă pe rețeaua de socializare chinezească Weibo. Medicul care a fost amenințat de autoritățile din Wuhan și obligat să tacă din gură, a devenit un erou în sânul comunității chinezești și un simbol al revoltei poporului chinez.

Astfel, după ce decesul lui Li a fost anunțat și s-a viralizat pe internet, oamenii de rând din China s-au aprins și s-au revoltat împotriva guvernului de la Beijing. Pentru o scurtă perioadă pe Weibo erau în trend două hashtag-uri, unul care cerea demisia guvernului din Wuhan și altul care susținea libertatea de exprimare. Ambele hashtaguri au fost însă cenzurate, cum și sute de mii de comentarii au fost șterse de pe Weibo, arată BBC.

Ce au scris chinezii pe internet, după moartea doctorului Li din cauza coronavirusului

Printre comentariile care au scăpat însă de cenzura chinezească se regăsesc cele care nu se referă direct la medicul din Wuhan, precum „Aceasta nu este moartea unui om care a răspândit zvonuri, este moartea unui erou”, „Nu uitați cum vă simțiți în aceste zile. Nu uitați această furie. Nu trebuie să lăsăm ca așa ceva să se mai întâmple” sau „Adevărul va fi mereu văzut ca un zvon. Cât timp mai aveți de gând să ne mai mințiți? Ce mai aveți de ascuns?”.

Alte mesaje erau o îndemnare voalată la revoltă împotriva autorităților chinezești: „Dacă vă enervează ceea ce vedeți, ridicați-vă!” sau ”tinerii din noua generații, puterea schimbării este în mâinile voastre”.

Cine a fost doctorul Li Wenliang

Reamintim că doctoral Li Wenliang era oftalmolog la spitalul din Wuhan, oraș aflat la epicentrul epidemiei de coronavirus. Li a fost cel care a observat semnalmentele mai multor pacienți și și-a avertizat colegii din spital să ia măsuri de precauție, într-o scrisoare trimisă pe 30 decembrie. Patru zile mai târziu, doctorul a primit  o vizită din partea autorităților regionale, care l-au acuzat că face „acuzații false” și a fost investigat pentru că „distribuie zvonuri”.

Pe 10 ianuarie Li a fost internat la spital, iar după mai multe verificări, zece zile mai târziu a fost confirmat că a fost și el expus la coronavirus, după ce a tratat o pacientă care suferea de această boală. În noaptea de 6 spre 7 februarie, medicul oftalmolog a murit.

Guvernul chinez a admis recent că are deficiențe în ceea ce privește tratarea coronavirusului. Epidemia a curmat până acum 636 de persoane și a atins peste 31.000 de cazuri doar în China, după cum arată statisticile în timp real.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×