Americanii, lovitură dură pentru industria tutunului! Tinerii sub 21 de ani nu mai au voie să cumpere țigări

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
29/12/2019, 18:23
Americanii, lovitură dură pentru industria tutunului! Tinerii sub 21 de ani nu mai au voie să cumpere țigări GALERIE FOTO
Tinerii sub 21 de ani nu mai au voie să cumpere țigări în SUA. Sursa foto - hepta.ro

Americanii au dat o lovitură dură industriei tutunului! Statele Unite au interzis vânzarea produselor care conţin tutun persoanelor sub 21 de ani, începând de săptămâna aceasta. Ca să fie totul clar, FDA (Administraţia Federală pentru Alimente şi Medicamente) a anunţat deja că legea este în vigoare.

Americanii, lovitură dură pentru industria tutunului!

Mai mult de atât, preşedintele Donald Trump a semnat legea la începutul săptămânii. Aceasta interzice vânzarea de ţigări, trabucuri, ţigări electronice sau alte produse din tutun persoanelor sub 21 de ani.

Măsura a fost susţinută atât de republicani, cât şi de democraţi. De menționat că în mai multe state americane – Arkansas, California, Connecticut, Delaware, Hawaii, Illinois, Maine, Maryland, Massachusetts, New Jersey, New York, Ohio, Oregon, Pennsylvania, Texas, Utah, Vermont, Virginia şi Washington – vânzarea acestor produse persoanelor sub 21 de ani este interzisă.

Tinerii sub 21 de ani nu mai au voie să cumpere țigări

Măsura se va aplica însă acum pe tot teritoriul Statelor Unite. În România, în schimb, lucrurile nu stau bine deloc. Piaţa neagră a ţigaretelor a înregistrat în luna noiembrie prima creştere din acest an, de 1,8 puncte procentuale, până la 12,3%, faţă de 10,5% în septembrie, arată un studiu publicat de Novel Research.

Sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după cel petrolier.

„În noiembrie, se înregistrează creşteri ale contrabandei cu ţigarete în majoritatea regiunilor ţării. Doar în regiunea centru comerţul ilicit scade, cu 1,4 p.p. până la 0,3%.

Regiunea nord-est continuă să fie cea mai afectată de piaţa neagră, aflându-se în creştere cu 1,7 p.p. până la 30,2%. Niveluri ridicate se înregistrează şi în vest (16,6%) şi în sud-vest (15,4%).

Din punct de vedere al provenienţei produselor de pe piaţa neagră,  ponderea „cheap whites” scade abrupt, cu 19,4 p.p. până la 30%, iar Moldova (17%), Ucraina (13,8%) şi Serbia (1,2%) sunt în uşoară creştere.

Studiul Novel este realizat pe un eşantion naţional reprezentativ de peste 2.500 de adulţi fumători, din circa 150 de localităţi din toate regiunile ţării, inclusiv mediul rural”, a declarat Marian Marcu, director general Novel Research.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×