Ambasadorul Marii Britanii în Iran, Rob Macaire, a fost arestat în timpul protestelor din Teheran

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
12/01/2020, 12:21
Ambasadorul Marii Britanii în Iran, Rob Macaire, a fost arestat în timpul protestelor din Teheran
Ambasadorul Marii Britanii a fost arestat în timpul protestelor din Iran *foto: twitter

Protestele care au avut loc în Iran după doborârea avionului de linie ucrainean au adus și arestări din rândul corpului diplomatic acreditat la Teheran. Astfel, autoritățile iraniene l-au reținut sâmbătă seara și pe Rob Macaire, ambasadorul Marii Britanii, în timpul manifestațiilor din capitala republicii islamice,

Decizia autorităților iraniene a fost întâmpinată cu proteste masive de către autoritățile din Londra, care denunță o încălcare flagrantă a dreptului international.

Marea Britanie, protest după ce ambasadorul britanic de la Teheran a fost arestat

Ambasadorul a fost arestat în timpul protestelor de sâmbătă seara de la Teheran. Inițial el a mers la una dintre universitățile din capitala Iranului, la ceea ce ar trebuit să fie un moment de reculegere pentru victimele accidentului aviatic.

Când momentul s-a transformat într-un protest împotriva liderilor Iranului, ambasadorul Rob Macaire a vrut să își facă loc prin mulțime pentru a se întoarce la sediul misiunii sale diplomatice. Cu toate acestea, el a fost „săltat” de către autorități și trimis la secția de poliție pentru că ar fi instigat la protest.

Secretarul britanic de externe, Dominic Raab, a transmis că „arestarea ambasadorului nostru la Teheran fără temeiuri sau explicații este o încălcare flagrantă a dreptului internațional”. Ministerul de Externe britanic a anunțat că acesta a fost elibertat ”după o scurtă detenție”, arată BBC.

Proteste în Iran, după ce autoritățile au recunoscut că au doborât un avion civil

Studenții iranieni au ieșit în stradă și au protestat împotriva autorităților, după ce conducerea iraniană și-a recunoscut vina pentru doborârea avionului PS752 al Ukraine International Airlines, care s-a soldat cu decesul a 176 de persoane.

Printre sloganele tinerilor s-au numărat mai multe lozinci împotriva liderului suprem al Iranului, căruia i s-a cerut să facă un pas în spate sau chiar să demisioneze. De asemenea, protestatarii au manifestat și împotriva Gărzilor Revoluționare și au cerut o nouă ordine socială și politică.

Autoritățile iraniene nu au apreciat „spiritul civic” al protestatarilor și au intervenit cu gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimile.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×