Alocațiile copiilor ar putea crește începând cu anul viitor. Singura condiție este ca votul Camerei Deputaților să fie pentru proiectul acesta de lege. Cu toate că Guvernul PSD s-a lăudat de la începutul anului 2017 că alocațiile pentru copii vor fi mai mari, acest lucru nu s-a întâmplat.
Alocațiile au rămas la 200 de lei pentru copii sub 2 ani, și 84 de lei pe lună pentru copiii cu vâstele cuprinse între 2 și 18 ani. Economiștii sunt singurii din ecuația de față care nu se pot deglara tocmai fericiți, din cauza faptului că nu există siguranța că bugetul și-ar permite efotul financiar.
Părinții și tinerii se bucură de această schimbare care ar fi trebuit să vină în urmă cu mai mult timp, dar economiștii nu. Proiectul de lege trebuie încă să primească acordul Camerei Deputaților. Acesta prevede că: „Propunerea este de majorare a cuantumului alocației cu 50% pentru copiii cu vârste cuprinse între 0-2 ani, care vor beneficia de o alocație în valoare de 300 lei și cu 80% pentru copiii cu vârste cuprinse între 2-18 ani, care vor beneficia de o alocație în valoare de 150 lei.
România se află, din nefericire, pe ultimul loc în Uniunea Europeană în privință cuantumului alocației pentru copii. Dacă în majoritatea acestor state alocația pornește de la peste 100 de euro, în România copiii primesc echivalentul a 18 euro pentru fiecare copil, o sumă care nu acoperă decât într-o foarte mică măsură necesitățile unui copil”, a precizat deputatul PNL Robert Shiartău. România avea în anult 2017 peste 4 milioane de copii. Suma totală care va ajunge la aceștia va fi maximum 2,9 milioane de lei. Motivul pentru care s-a ajuns din nou la acest proiect este pentru a putea susține familiile din România cu mai mulți copii.
Specialiștii din domeniu nu sunt totalmente siguri de această schimbare, care de altfel îi face pe părinți și pe copii fericiți. Se pare că România nu-și permite deocamdată să aloce astfel de sume lunare. ” În primul rând, este vorba despre un efort bugetar semnificativ. Până la urmă, vorbim de de vreo 2-3 miliarde de lei, adică ne apropiem uşor de 600-700 de milioane de euro. Deci noi trebuie să înţelegem că ajutând ceva renunţăm la altceva”, a declarat Cristian Păun, profesor de economie.