Salamul, roșiile proaspete, laptele și merele sunt alimentele care s-au scumpit cel mai mult în luna martie 2020, comparativ cu decembrie 2019.
Ouăle, fasolea, ceapa și mălaiul s-au ieftinit, în plină pandemie de coronavirus, anunță Consiliul Concurenței.
Conform AGERPRES, datele prezentate de Consiliul Concurenței arată că salamul de vară vrac avea un preț mediu de 28.83 lei/kg în 23 martie, cu 2.3 lei mai mult raportat la decembrie 2019, roșiile aveau un preț mediu de 9.29 lei/kg, o creștere de 2.23 lei, în timp ce laptele de vacă avea un preț de 4.95 de lei pe litru, cu 1.01 mai scump raportat la decembrie 2019.
Iată lista prețurilor alimentelor în lun martie, raportată la lunile trecute:
Conform datelor prezentate, nu există „o perturbare, o afectare masivă a întregii piețe”. „Noi avem o bază de date foarte bună a preţurilor, pentru că avem un proiect numit Monitorul Preţurilor, în care avem toate preţurile, la toate alimentele, din toate magazinele, din lanţurile din toată ţara.
Evident că lucrurile nu merg atât de bine, preţurile nu sunt atât de mici cum erau acum câteva luni. Sunt disfuncţionalităţi în piaţă, dar nu e o disfuncţionalitate generalizată. Vedem produse la care preţurile au scăzut, unele care rămân cumva constante şi câteva la care avem creşteri de preţuri”, a declarat Bogdan Chiriţoiu pentru sursa citată.
Așadar, criza de sănătate a afectat prețul anumitor produse, însă nu există momentan semnale care ar trebui să îngrijoreze populația, crede Chirițoiu.