De ce e bine să mănânci Humus? Adică o mâncare cu „rădăcini” arăbești, asemănătoare cu tradiționala fasole bătută românească, dar din năut fiert amestecat cu tahini, o pastă din semințe de susan, usturoi, zeamă de lămâie și ulei de măsline. Și care poate fi „îmbogățită, după gustul fiecăruia dintre dumneavoastră, cu alte ingrediente și condimente.
Pentru că Humusul are foarte multe beneficii pentru sănătatea noastră și, în plus, este foarte… permisiv, chiar versatil s-ar putea spune, intrând cu savoare în nenumărate combinații cu o mulțime de condimente ca foarte comunul pătrunjel, „fratele” busuioc,„surioarele” cuișoare, „verișoarele” roșii (uscate!), „înfoiata” ceapă (de orice fel!), dar și cosmopolitele tzatziki, chili verde, piper roșu cayenne, jalapeno, coriandru, curry, nucă de cocos, avocado, chiar și fructe atunci când ține loc de desert.
Humusul este un aliat important în lupta noastră pentru un organism sănătos, împotriva unei „hoarde” întregi de boli. FANATIK.RO vă oferă o listă care poate fi oricând completată cu alte și alte afecțiuni pe care humusul le combate lejer.
Năutul din humus conține nutrienți ca fibre, fier, proteine, fosfor, cupru, mangan, molibden, triptofan sau acid folic, toți agenți „secreți” care pot diminua colsterolul și, implicit, riscul de diabet. Proteinele prezente în cantități mari în Humus dau o senzație de sațietate, stavilă a nevoii de dulciuri și gustări, echilibrând astfel glicemia. Bonus: scăderea numărului (de cele mai multe ori în mare plus…) de kilograme!
Fibrele prezente masiv în conținutul humusului scad semnificativ riscul de afecțiuni cardiovasculare. Bogat în vitaminele E și K, Humusul reduce și posibilitatea formării cheagurilor de sânge. În plus, „asociatul” tahini din humus furnizează organismului acizi grași esențali Omega 3 și Omega 6, care curăță vasele de sânge și protejează astfel inima.
Năutul, principala componentă a humusului, conține 3 elemente, și anume acidul fitic, inhibitorii de protează și saponinele, care protejează natural celulele de riscul de cancer. În Polonia s-a descoperit că două soiuri diferite de năut sunt eficiente și în reducerea markerilor inflamatorii.
Pentru că este bogat în antioxidanți (tot năutul să trăiască!), humusul combate hipertensiunea și ocrotește astfel sănătatea inimii. Este cunoscut faptul că antioxidanții reduc efectul negativ al radicalilor liberi produși de organism și asta duce la o sănătate „beton”.
Compus din proteine în mare măsură, care ajută la un tranzit intestinal mai rapid și mai ușor al alimentelor, Humusul ajută digestia și previne astfel apariția atât de dureroaselor probleme stomacale.
Năutul și susanul din Humus sunt bogate în calciu, elementul cel mai important din oase. Îmbătrânirea vine, de obicei, „la pachet” cu osteoporoza, în special la femei, recomandarea medicilor fiind să consumăm cât mai mult calciu după, hai să zicem, 50 de ani. Calciu, deci năut și susan, deci humus pentru întărirea oaselor.
Mâncare foarte „curată”, humusul nu conține gluten sau lactoză, așa că sunteți feriți de alergiile la acești „dușmni”. Atenție, însă, la humusul cumpărat din magazin să nu conțină alte ingrediente la care să aveți alergie! Verificați ingredientele pe eticheta produsului sau, cel mai bine, preparați-vă humusul acasă! Nu este deloc complicat.
Scăderea rezervelor de fier din sânge duce la anemie. Fierul este un compus atât al năutului, cât și al susanului, compuși, la rândul lor, ai Humusului. Așa că, implicit, consumul de humus menține, sau, la nevoie, reface nivelului de fier din sânge și previne, sau măcar reduce, anemia.
Un studiu realizat în 2017 la Universitatea publică din Tel Aviv (Israel) a reliefat că Humusul este un antidepresiv natural, care are aceleași efecte cu medicamentele procesate folosite contra depresiei. Combinația dintre boiaua și uleiul de măsline din humus, ingrediente care conțin un tip de aminoacizi ce stimulează secreția de serotonină, duce la o „producție” normală, îndestulătoare a acestui hormon care dă o stare de bine organismului.
Nu este un secret că mâncărurile permise în curele de slăbire nu sunt, în cele mai multe cazuri, gustoase, cea ce face atât de nesuferite (ca să nu zicem direct greu de ținut!) curele de slăbire. Humusul este apetisant fără să fie inamicul cântarului. Saturat de grăsimi mono… nesaturate, cele mai multe din tahini, Humusul este un înlocuitor perfect pentru grăsimile trans și poli nesaturate, principalele „vinovate” pentru obezitatea care a atins procente alarmante pe tot globul pământesc.